vrijdag 2 juni 2023 14:40
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
13 april 2022

ABN AMRO biedt zijn excuses aan voor de betrokkenheid bij slavernij in de achttiende en negentiende eeuw. Uit een onderzoek blijkt dat de bank betrokken was bij onder andere slavenhandel en plantageslavernij. Dat meldt NU.nl

Het onderzoek werd gedaan door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Verschillende voorgangers van de bank zouden betrokken zijn bij de beheer van plantages en de transport van producten die door slaven waren geoogst. Eén voorganger behaalde zijn winst uit slavernij gerelateerde activiteiten. 

De bank biedt zijn excuses aan en erkent het verleden. "We kunnen deze periode uit de geschiedenis niet ongedaan maken. We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt”, aldus CEO van ABN AMRO Robert Swaak. 

De bank is in gesprek gegaan met verschillende vertegenwoordigers en nakomelingen. ABN AMRO wil zich gaan inzetten om sociale ongelijkheid te bestrijden en diversiteit te bevorderen. Ook kijkt de bank naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen of ondersteunen van initiatieven voor nakomelingen van slaven.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram