vrijdag 3 februari 2023 15:13
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 februari 2022

Anshayra Chirino en Marilu Janga behaalden beiden een perfecte score tijdens het Nationaal Dictee Papiaments. De Algemene Faculteit van de UoC organiseert jaarlijks op de Internationale Dag van de Moedertaal het dictee. Afgelopen maandag vond de vijftiende editie plaats. De deelnemers maakten een gemiddelde van dertien fouten.

Het dictee van 300 woorden had als titel 'Periodo difísil, ku vários ola di kontagio'. De titel bleek verband te houden met de Covid-pandemie die de wereld al lange tijd in de greep houdt. Het was een pittige tekst waarin de meeste moeilijkheden van de spelling van het Papiaments aan de orde kwamen.

Ceremoniemeester Muriël Meyer las ook het dictee voor. De jury bestond uit voorzitter Ronnie Severing, Ithel Brute en Ange Jessurun.

Bij het bespreken van het dictee was er veel discussie over de schrijfwijze van bepaalde woorden. De interactie met de jury was voor sommigen leerzaam en verhelderend. De zaal stelde bij de bespreking van het dictee bijvoorbeeld aan de orde of Corona met een “K” geschreven moest worden of met een “C”, en of het woord met een hoofdletter geschreven moest worden of niet.

De kandidaten 50 in totaal, die schommelden in de leeftijd van 40 jaar tot 88 jaar, maakten een gemiddelde van 13 fouten (Vrouwen: gemiddeld 12.8 fouten; Mannen: gemiddeld 13.7 fouten). Er waren twee kandidaten met 0 fouten, en vier met 1 fout. De volgorde van de winnaars en de prijzen werden om die reden door het lot bepaald. De winnaars van dit jaar zijn:

1. 0 fouten Anshayra Chirino

2. 0 fouten Marilu Janga

3. 1 fouten Winette Jansen

4. 1 fouten Nethiën Eusenia

5. 1 fouten Sharlien Mauricia-Martine

6. 1 fouten Anthony de Jezus

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram