Door: NU.cw
|
28 januari 2022

De VRPO zendde donderdag de documentaire Atardi uit over het leven van Rudy Plaate. Gedurende een periode van vijf jaar legde filmmaker Selwyn de Wind de hoogte- en dieptepunten uit het leven en werk van de Curaçaose muzieklegende vast.

Rudy Plaate werd in 1937 geboren op Curaçao. Hij bracht meer dan 400 nummers uit, telkens over het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland. Plaate groeide uit tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen.

Plaate schreef en zong zijn nummers altijd in het Papiamentu, iets wat in die tijd ongekend was. In zijn populairste lied 'Atardi' bezingt hij de schoonheid van Curaçao bij zonsondergang. Het lied wordt uitgeroepen tot het onofficiële volkslied.

Regisseur Selwyn de Wind kreeg gedurende vijf jaar volledig toegang tot Plaate, die worstelt met dementie en probeert hiermee om te gaan. De Wind combineert archiefmateriaal met interviews van familie, vrienden en muziekkenners om zo alles te weten te komen over Plaate, die zelf niet alles meer kan vertellen.

De documentaire is terug te zien op NPO Start.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram