dinsdag 30 november 2021 02:23
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
15 november 2021

Op vijftien november vindt er een viering plaats voor het vijftig jaar bestaan van het vrouwelijke korps. Sinds 1971 laat de politie van de Nederlandse Antillen op verzoek van de regering ook vrouwen toe bij het korps.

Uit de zeshonderd sollicitanten zijn er toen twaalf kandidaten naar het Nederlandse Leusden gegaan om een opleiding te volgen. De opleiding werd in Nederland gevolgd, omdat er op de eilanden destijds nog onvoldoende voorzieningen waren. Alle faciliteiten waren nog gericht op mannen. De vrouwen vertrokken naar Nederland op vijftien november 1971 en kwamen afgestudeerd terug in maart 1973.

Toen de vrouwen begonnen met werken moesten zij de strijd aangaan tegen discriminatie. Zij mochten geen wapens dragen, geen nachtdiensten draaien, geen gevangenissen controleren en ze mochten niet werken op andere eilanden. De vrouwen lieten al snel hun sporen achter in de organisatie.

In de kathedraal van Pietermaai werd maandagochtend een kerkdienst gehouden. Hier werden de eerste vrouwen van de politie uitgenodigd en alle vrouwen die ergens werken waar vroeger alleen mannen werkten. Om 12.00 wordt in het Nationaal Archief een expositie geopend. De expositie loopt tot 22 maart 2022. Ook op de Nijmegenstraat is er een expositie. Deze is uitgebreider en is geopend van 10.00 tot 15.00.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram