donderdag 18 augustus 2022 03:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Anne Schoonderwoert
|
12 november 2021

Saba heeft woensdag een eilandverordening vastgesteld die de gezaghebber bijzondere bevoegdheden geeft. Om de openbare veiligheid te beschermen bevat de wet vier bijzondere bevoegdheden: cameratoezicht, bestuurlijke detentie, veiligheidsrisicogebied en een gebiedsverbod.

De bevoegdheid om cameratoezicht in een openbare ruimte in te voeren is volgens het Openbaar Lichaam Saba erg belangrijk. De gezaghebber zal met de officier van justitie overleggen voordat er camera’s geplaatst worden. De beelden worden opgenomen en na vier weken verwijderd, tenzij de autoriteiten vermoeden dat er sprake is van een misdrijf. Het publiek zal via borden op de hoogte worden gebracht van de locaties van de camera’s.

Naast het cameratoezicht kan op grond van de bijzondere bevoegdheid de gezaghebber de politie opdracht geven een groep mensen maximaal twaalf uur vast te houden. Dit kan worden gebruikt tijdens risicovolle of illegale evenementen.

De bevoegdheid van het veiligsheidsrisicogebied kan worden ingezet als er vermoedens zijn dat er in een bepaald gebied wapens gebruikt zullen worden. De politie kan in zo’n geval de kleding, auto en andere bezittingen van verdachten doorzoeken.

Het gebiedsverbod verbiedt een persoon om 24 uur lang in een bepaald gebied te komen. Het verbod wordt momenteel al gebruikt als waarschuwing bij overlast en vechtpartijen.

Gezaghebber Jonathan Johnson benadrukt dat de bevoegdheden enkel ingezet zullen worden bij extreme situaties. “Er zal alleen gehandeld worden als er geen andere redelijke, beschaafde manier is om het probleem op te lossen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram