woensdag 31 mei 2023 04:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 mei 2021

Demissionair premier Eugene Rhuggenaath stond bij zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking dinsdag stil bij een nieuw soort strijder. Namelijk de soldaten die in beschermende pakken strijden tegen het coronavirus. Verder zijn jij en ik volgens de premier de strijders van Curaçao door kinderen op te vangen, ouderen te bezoeken of op een andere manier mensen helpen. Hieronder de integrale toespraak van Rhuggenaath:

"Wat is vrijheid zonder een strijd?

Vandaag vieren wij dat 76 jaar geleden er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die vele levens heeft geëist van zowel militairen als burgers. Militairen die het slagveld op zijn gegaan en burgers en organisaties in het verzet die alles hebben gedaan om de mensen in de samenleving te beschermen. Zonder hen die wij vandaag herdenken, konden wij onze vrijheid niet hebben zoals wij die kennen.

Vrijheid is het meest kostbare dat er is. Het biedt je kansen om te gaan en staan waar je wilt, om de wereld te verkennen en draagt bij aan je ontwikkeling. Het hebben van vrijheid vormt jou. Vrijheid geeft je de kans te zijn wie je bent, maar ook wie je wilt zijn.

Anno 2021 staan wij weer in een strijd. Een strijd die de hele wereld samen bevecht. In deze strijd wordt net zoals in de Tweede Wereldoorlog onze vrijheid bedreigd. Net zoals 76 jaar geleden worden wij beperkt in ons bestaan. Wij voeren met ons allen een gevecht tegen het virus Covid19.
Behalve veel verdriet als er mensen overlijden veroorzaakt het ook een afstand tussen mensen en ook dat sommige personen in een isolatie vallen.

Ondanks dit, brengt deze pandemie ook een nieuwe soort strijder met zich mee.

Deze soldaten zijn gekleed in alles dekkende pakken, maskers en handschoenen. Alleen hun ogen zijn zichtbaar. In hun ogen lees je kracht en vooral heel veel empathie. Tijdens lange diensten met soms maar 1 uurtje pauze vechten de strijd  voor ons.

Opgeven is geen optie.

Onze frontliners die midden in de strijd staan, hand in hand samen met alle personeel in de zorg. De keuken, ambulancepersoneel, de receptioniste en nog vele meer zoals het personeel van de GGD en het politiekorps. Allemaal dragen zij hun steentje bij. Samen staan zij sterk en bieden zij de zorg en hulp aan die nodig is. Hun inzet is onuitputtelijk en gaan de strijd in met alle kracht en kennis die zij in zich hebben.

De andere strijder zijn jij en ik.. Wij zijn buurtbewoners die kinderen opvangen en een bezoek brengen aan de oudere in de straat die alleen woont. Wij zijn sociaal werkers die ondersteuning bieden aan families in deze moeilijke tijden. Wij zijn de buurvrouw die iedereen helpt met het registreren voor een afspraak om te vaccineren, boodschappen achterlaten in het balkon of kookt voor verschillende families die geen warme maaltijd kunnen hebben.

Samen zorgen wij met ons allen, dat onze samenleving sterk blijft staan en bovenal optimistisch.

Net zoals 76 jaar geleden waren het deze helden acties en saamhorigheid wat heeft doen overwinnen en zodoende wij onze vrijheid weer hebben mogen krijgen. Waar een strijd is heb je ook slachtoffers. Ik wil juist daarom gebruik maken op deze dag om mijn eer te betuigen aan de personen die het virus niet hebben overleefd. Zij hebben hetzij thuis, een verzorgingstehuis of in het ziekenhuis de heftige strijd verloren. Families en vrienden zijn achtergebleven met een leegte.

Wij als volk hebben de afgelopen jaar heel veel ingeleverd om deze strijd te winnen. Een van de maatregelen tast juist dat kostbare bezit dat wij hebben: Vrijheid. Ik weet dat het moeilijk is voor elke inwoner om vrijheden op te geven. Samen een verjaardag vieren, je oma een stevige brasa geven, een drankje doen met vrienden en dansen.

Ik wil daarom ook jullie danken voor de strijd die wij samen voeren tegen covid19. Ook jullie wil ik eren. De opofferingen die wij met ons allen doen moeten ervoor zorgen dat wij het covid19 virus overwinnen. Laten wij in onze strijd onze helden van de Tweede Wereldoorlog eren en alle andere helden die nu 2021 nog steeds aan het strijden zijn voor vrijheid. Sommige in gevangenschap en andere die in ballingschap moeten leven. Laat hun strijd niet voor niks zijn.

“We are fighting the (good) fight”

Ik wil daarom een ieder oproepen: Geef niet op. Neem het voorbeeld van degene die ons zijn voorgegaan. Laten wij deze wereld in een betere staat achterlaten.  Ik ben er van overtuigd dat wij hier doorheen komen. Blijf met je ogen gericht naar de horizon, richt je op onze schitterende toekomst. Eentje waar wij boven al kunnen leven in vrijheid.

Sta mij toe te eindigen met de volgende quote van Yvette Clark:

“Only by acknowledging the success and sacrifice made by those who came before us, can we fully understand what we must do to ensure the liberty of those who will succeed us.”

Alleen door het succes en de opofferingen van zij die ons voor zijn gegaan te honoreren , kunnen wij begrijpen wat wij moeten doen om vrijheid te verzekeren voor hen die na ons komen.

Dank u wel voor uw aandacht.
God zegene Curaçao en één ieder die een opoffering heeft gedaan voor onze Vrijheid."

In onderstaande video de toespraak van Eugene Rhuggenaath met Nederlandstalige ondertiteling:

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram