vrijdag 7 oktober 2022 19:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
14 maart 2021

De overheid geeft vanmiddag een buitengewone persconferentie in verband met het fors gestegen aantal besmettingen met het coronavirus. De verwachting is dat de maatregelen verder zullen worden aangescherpt. Volg ons liveblog van de persconferentie met premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

De persconferentie begint om 15.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dit Liveblog eindigt hier. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer.
 • Rhuggenaath dankt iedereen voor de aandacht. Hij benoemt nogmaals het vaccineren. Laten we voor elkaar zorgen en denk aan de hygiëne maatregelen. Hij moedigt iedereen aan van zijn recht om te stemmen gebruikt te maken komende vrijdag.
 • De afsluiting van de campagne vindt woensdag plaats. De maatregelen die nu gelden zorgen ervoor dat die afsluiting niet plaats kan vinden, aldus Gerstenbluth. De regels zijn er ieder moment van de dag.
 • Op het moment dat de maatregelen afgeschaald werden, zag je gelijk weer activiteiten en samenscholing. Dat zien we al een aantal weken, dus het is nodig om nu in te grijpen.
 • Mensen die nu in quarantaine zitten mogen niet gaan stemmen. Er zouden andere manieren kunnen zijn om te kunnen stemmen, maar dat is helaas niet mogelijk, aldus Gerstenbluth.
 • Gerstenbluth zegt dat er een hele lijst is wat hij niet gezegd heeft, waaronder dat de Mexicaanse variant niet genoemd is. Er was ophef in de media dat hij dat niet genoemd heeft. De Mexicaanse variant is niet extra verontrustend. Het virus blijft zich aanpassen en klonen. Het virus zoekt naar manieren om te overleven. Er wordt gefocust op de varianten die van belang zijn en gevaarlijk zijn, vandaar dat de Mexicaanse variant niet genoemd is bij een eerdere persconferentie.
 • Gerstenbluth zegt dat je over een tweede golf kunt spreken. De nieuwe variant is extra besmettelijk. Er wordt nu niet 2 weken gewacht voor er nieuwe aatregelen worden genomen. Doordat het virus extra besmettelijk is, is dat nodig.
 • Gerstenbluth zegt dat alle partijen aanwezig waren bij een vergadering met hem om de maatregelen te bespreken. Ze hebben allen toegezegd zich eraan te houden.
 • Vragen in het Nederlands
 • De maatregelen zijn niet bedoeld om mensen te straffen. Als je een besmettelijke ziekte bij je draagt, dan moet je daar rekening mee houden. Om te vermijden dat de verkiezingen een superspread event wordt, moeten we ons aan de maatregelen te houden. Echter, het recht om te stemmen zal nooit worden afgenomen, aldus Gerstenbluth. Rhuggenaath bevestigt dat het erom gaat om mensen te beschermen.
 • Veel horecagelegenheden werken mee, maar ook een aantal niet. Toen de maatregelen werden verslapt, gingen mensen meer naar de horeca. Als er geen controle is, dan gebeurt het toch. De herdershond begeleidt mensen, maar bij een pittbull moet echt opgetreden worden. De nieuwe variant is extra besmettelijk en daarom moet er sneller gehandeld worden. de gezondheidszorg mag niet onder druk komen te staan.
 • Gerstenbluth legt het R-getal uit. De reproduktiefactor. Het is onmogelijk om te meten wat de recieze effecten zijn van bepaalde maatregelen. Op het moment dat de avondklok verruimt wordt, dan zie je het aantal besmettingen dalen.
 • De hulppakketten en de belastingdienst helpen om de lasten te verlichten, beweert Rhuggenaath. de NOW-regeling en de TVL-pakketten helpen ook. Er wordt ook gegeken hoe lokale banken geholpen kunnen worden zodat zij voordelige leningen kunnen geven.
 • Gerstenbluth zegt dat niemand garanties kan geven dat de verkiezingen op een veilige manier gaan verlopen. Doordat de besmettingen oplopen moeten er zwaardere maatregelen genomen worden. Als we dat niet zouden doen dan zouden de cijfers nog veel hoger zijn bij de verkiezingen.
 • Rhuggenaath zegt dat de regering zich er bewust van is dat er verkiezingen aankomen. Toch moeten politieke partijen zich aan de regels houden. Mensen moeten niet bang zijn om van huis te gaan om te stemmen.
 • Hij is blij met het bericht van CHATA waarin leden werden opgeroepen om zich aan de maatregelen te houden. Er moet nu gehandeld worden. Mensen moeten zich aan de regels houden en als ze dat niet doen dan kunnen er zwaardere maatregelen genomen worden.
 • Rhuggenaath legt de verantwoordelijkheid voor het houden aan de regels bij onszelf. Niet alleen horecaeigenaren zijn verantwoordelijk. Hij heeft de beelden gezien van horecagelegenheden waar het druk was. Hij baalt hiervan en is boos. Het OM bepaalt de boetes en Rhuggenaath vindt dat de boetes omhoog moeten voor mensen die de regels overtreden.
 • De vragenronde van de pers.
 • Het is belangrijk dat we nu "en en" doen. Dus en vaccineren en ons aan de maatregelen houden, aldus Gerstenbluth. Hij roept om jezelf goed voor te lichten.
 • Mensen boven de 80 die gevaccineerd zijn worden ook niet meer ziek. De mortaliteit zal drastisch naar beneden gaan. In Manaus is meer dan 75 procent geinfecteerd door het virus. Nog steeds is daar geen sprake van groepsimmuniteit. We moeten volgens Gerstenbluth echt maatregelen genomen worden anders zal de economie nog meer schade oplopen.
 • Het is bijna zeker dat je ook geen mensen besmet als je gevaccineerd bent. Het is hoogst waarschijnlijk dat mensen niet meer in quarantaine hoeven als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Dit geldt voor mensen die gevaccineerd zijn. Alle maatregelen kunnen dan worden opgeheven.
 • Nu er met vaccineren is begonnen, moeten we ons toch nog aan de maatregelen houden. Dat duurt even. Internationaal zijn er resultaten bekend van het vaccineren. Je wordt dan niet meer (ernstig) ziek van het virus.
 • De positivity rate is hoog, tussen 17 en 20 procent. Die moet normaal onder 5 procent zijn. In korte tijd is die rate gestegen. Er wordt volgens Gerstenbluth niet genoeg getest. Hij roept nogmaals op om je aan de maatregelen te houden. Mondkapje, handen wassen, afstand houden, etc.
 • In de leeftijdscategorie tussen 25 en 65 jaar worden de meeste mensen besmet. Het is een relatief jonge groep die bijdraagt aan het aantal besmettingen. 40 procent van het aantal besmettingen ligt tussen 25 en 39 jaar. 37,1 procent van de besmettingen is bij mensen tussen 40 en 64 jaar.
 • De oranje lijn in de grafiek geeft de cummulatieve gevallen weer. Toen de maatregelen werden afgeschaald, gingen de besmettingen omhoog. Er zijn nieuwe varianten en dat is altijd een risico geweest. We moeten ons echt aan de regels houden. Mensen die eraan twijfelen verwijst Gerstenbluth naar Brazillië. In Manaus bijvoorbeeld was een grote uitbraak. Er is bewijs wat er gebeurt als er geen maatregelen worden genomen.
 • Volgens Gerstenbluth waren er eerder lage cijfers, tot max 10 nieuwe gevallen per dag. Nu zijn de cijfers verontrustend. De cijfers kloppen echt.
 • Izzy Gerstenbluth gaat door de cijfers. Vandaag zijn er 59 nieuwe besmettingen. 390 Mensen werden getest. Er 10 mensen hersteld en uit isolatie. Er liggen 8 mensen in het ziekenhuis, twee zijn er opgenomen. 1 Patiënt ligt op de intensive care. Momenteel zijn er 373 actieve besmettingen.
 • Het is een privilege dat we op Curacao kunnen vaccineren. Er zijn nog steeds landen waar pas volgend jaar gevaccineerd kan worden. Hij is dankbaar dat we het vaccin zo vroeg hebben gekregen. Binnenkort is onze bevolking goed beschermd tegen het virus.
 • Nogmaals worden werkgevers opgeroepen om werknemers vanuit huis te laten werken. De mondkapjes moeten nog steeds gedragen worden. Draag ze op een goede manier, aldus Rhuggenaath. Papieren mondkapjes moeten niet op straat gegooid worden. Nogmaals de oproep aan mensen om zich te laten vaccineren. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
 • De drooglegging was één van de opties de laatste keer dat Rhuggenaath tijdens een persconferentie sprak. Toch is er nog geen lei seku. de regering wil balanceren en dus kan er nog steeds alcohol geschonken worden aan tafels. Het drinken van alcohol maakt mensen losser en dat kan risico opleveren.
 • De regering kan dit niet alleen, zegt Rhuggenaath. Laten we samen de strijd aangaan tegen het virus. De verkiezingen gaan door en hij hoopt dat iedereen gaat stemmen met inachtneming van de maatregelen.
 • Er zijn mensen die zich laten registreren, maar niet komen opdagen. Rhuggenaath roept iedereen uit de doelgroep op zich te laten registreren en te laten vaccineren. Er zullen meer prikcentra komen zodat er meer mensen gevaccineerd kunnen worden.
 • Nogmaals roept hij op te laten vaccineren. Tot op dit moment zijn er 60 plussers en zorgmedewerkers gevaccineerd. Die groep wordt morgen uitgebereid met chronisch zieken. 8.500 mensen zijn intussen gevaccineerd. Er zijn intussen 22.000 afspraken gemaakt voor mensen die gevaccineerd willen worden.
 • Iedere burger is vrij om het vaccin te nemen of niet. Rhuggenaath benadrukt dat het vaccin ons eiland weer mogelijkheden zal kunnen bieden. We kunnen elkaar dan weer een brasa geven, naar sportwedstrijden gaan, toeristen toelaten etc. Er is geen verborgen agenda. Hij hoopt dat dit duideilijk is. De regering wil levens beschermen en het normale leven zoveel mogelijk door te laten gaan.
 • Rhuggenaath zegt ook moe te zijn van het opschalen en afschalen van maatregelen. Helaas zeggen de cijfers dat het nodig is. Ondanks dat dat de overheid transparant is, zijn er mensen die een conspiracy theorie aanhangen. De regering heeft geen enkele bedoeling om de verkiezingen af te gelasten of op te schorten.
 • De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om de bedreiging die Covid-19 heet het hoofd te bieden. Het is inmiddels een jaar geleden dat het eerste geval van corona op het eiland werd geconstateerd. Rhuggenaath bedankt iedereen voor zijn/haar medewerking. Dus regering, hulpdiensten, werkgevers, etc., en ook de gehele bevolking.
 • Curbside pickup wordt van kracht voor truk di pan. Klanten mogen niet meer voor een boordjestruck staan. Werkgevers wordt opgeroepen werknemers thuis te laten werken. Rhuggenaath roept alle burgers op om de algemene regels na te leven. Begeef je niet in grote groepen. Houd afstand op alle momenten, dus ook thuis, bij familie, in winkels, etc.
 • De maatregelen zullen worden opgeschaald. De avondklok zal vanaf 9 uur gaan gelden vanaf morgen. Horecagelegenheden dienen om 8 uur te sluiten. Er mag alleen alcohol geschonken worden aan mensen die aan een tafel zitten. Er mag net meer dan 2 uur in een afgesloten horecagelegenheid gezeten worden.
 • Eugene Rhuggenaath trapt af door te zeggen dat de sucesvolle strijd tegen het virus tegenslag heeft. Gisteren werden er 91 nieuwe gevallen gemeld. Dit is verontrustend en daarom vraagt Rhuggenaath nogmaal om medewerking van de bevolking.
 • De pers is in de zaal.
-- Advertentie --

2 comments on “Liveblog | Persconferentie na forse toename besmettingen, live vertaling in het Nederlands”

 1. Door asociaal gedrag van een groep mensen zullen de goeden weer moeten lijden.
  Zaterdag was het meer dan schandelijk in Otrobanda. Netto bar tjokvol, maira’s kitchen, bariohotel het liep de spuigaten uit.
  Shame on these people.

 2. Izzy heeft na een jaar nog steeds niets geleerd. Mondkapjes werken niet. Integendeel, ze zijn ongezond. Coronavirussen worden niet overgedragen door handen schudden. Het vaccin is in een experimentele fase. Izzy, als je wel iets geleerd hebt, spreek dan tenminste de waarheid. Wat je nu doet is verkeerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram