vrijdag 15 oktober 2021 15:59
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
15 maart 2021

Politieke partijen MFK en PNP gaan volgens een peiling flink zetels winnen bij de komende Statenverkiezingen. Kenniscentrum /UDC hield in opdracht van het Antilliaans Dagblad en de krant Èxtra een onderzoek ondr kiezers naar hun stemgedrag. De huidige regeringscoalitie – PAR en MAN – gaan onderuit en zullen samen geen meerderheid kunnen vormen.

Uit het onderzoek, dat tussen 1 en 10 maart werd gehouden, blijkt verder dat een grote groep (38 procent) niet wil zeggen op wie ze gaat stemmen, aldus Kenniscentrum Curaçao, onderdeel van de University of the Dutch Caribbean (UDC), schrijft het Antilliaans Dagblad.

Het onderzoek is verricht onder stemgerechtigden op Curaçao. Aan 1.607 kiezers is gedurende de eerste tien dagen van deze maand onder andere gevraagd wat ze bij de vorige verkiezingen hebben gestemd en op welke partij ze gaan stemmen op 19 maart. Daarnaast is gevraagd in welke politieke leiders ze vertrouwen hebben.

Maar liefst 81 procent van de kiesgerechtigden zegt te gaan stemmen op 19 maart, dit is een hoger percentage dan normaal in dit soort onderzoek. De rest zegt niet te gaan stemmen.

Van de respondenten die in de peiling hun stem wel kenbaar hebben gemaakt zegt 26 procent op de MFK (van Gilmar ‘Pik’ Pisas, opvolger van de veroordeelde Gerrit Schotte) te stemmen; en 18 procent op de PNP (van Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia, voorheen kandidaat en minister voor Pueblo Soberano van wijlen Helmin Wiels).

De twee regeringspartijen PAR (van premier Eugene Rhuggenaath) en MAN (met Steven Martina, de huidige minister van Economische Ontwikkeling, als voorman) ‘verliezen veel stemmen’, aldus de onderzoekers.

,,Maar 9 procent respectievelijk 8 procent zegt op hen te gaan stemmen.” Van de nieuwe partijen scoren UKPK (Un Kambio pa Kòrsou van Raichel Sintjacoba) en KEM (Kòrsou Esun Mihó, met Michelangelo ‘Low’ Martines als lijsttrekker en voormalig FOL-politicus Anthony Godett als nummer twee op de lijst) het hoogst, met 9 procent respectievelijk 8 procent van de stemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram