maandag 26 juli 2021 22:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
3 maart 2021

De Curaçao Restaurant Association (CRA) en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) willen beter gaan samenwerken. Dat is één van de resultaten van een vergadering 2 maart jongstleden.

Het ministerie is belast met onder andere controle op hygiëne bij diverse bedrijven waaronder ook restaurants. Hier doet men controle of alles conform de gestelde regels verloopt waarbij hygiene een grote rol speelt.

Helaas komt het vaak voor dat ambtenaren van het ministerie en de eigenaar of manager wegens slecht begrip of niet goed geinformeerd te zijn, met elkaar in discussie raken.

GGD maakt gebruik van een controle lijst met diverse belangrijke controle punten waar een score aan vastzit. Een score beneden de 90 betekent vaak dat een bedrijf niet voldoet aan één of meerder punten waarna het bedrijf de gelegenheid krijgt om dit te verbeteren, meestal onder instructie van de GGD.

In de vergadering werd onder andere besproken hoe beide partijen elkaar beter kunnen helpen, zodat zowel restaurants als GGD de kwaliteit en hygiëne naar een beter niveau kunnen brengen.

Tevens is er besproken dat er informatie sessies en trainingen worden gegeven door GMN/GGD, het werken op en verbeteren van procedures, het verbeteren van het keuringssysteem waarbij gekeken gaat worden naar onder meer het verbeteren van de leerstof en examens. De bedoeling is om dit in de nabije toekomst online te kunnen doen en om uiteindelijk tot het HACCP systeem over te gaan.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen).

"In dit prettig en informatieve gesprek is duidelijk naar voren gekomen dat samenwerking een goede oplossing zal zijn voor beide partijen om zo gezamenlijk naar een juiste controle standaard te komen met belangrijke punten voor de leden alsook niet leden van de CRA", aldus CRA tegenover NU.cw.

Hierdoor kan gewerkt worden aan een keurmerk voor restaurants, waardoor de klant kan aannemen dat dit conform de regels en standaarden zijn welke zijn opgesteld door de GMN en de CRA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram