vrijdag 23 juli 2021 17:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
2 maart 2021

Het fotograferen van een stembiljet is verboden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De maatregel is ingesteld om stemfraude te voorkomen. Daarbij is vaak een 'bewijsfoto' van de stemkeuze nodig om geld te kunnen incasseren.

Op 19 maart 2021 vinden de verkiezingen plaats voor de nieuwe Staten van Curaçao. De verschillende politieke partijen voeren campagne om zoveel mogelijk stemmen te behalen om op die manier vertegenwoordigd te worden in de Staten.

Al jaren zou er op Curaçao sprake zijn van het verkopen van stemmen in ruil voor geld, goederen of gunsten. Het Openbaar Ministerie breekt in een persbericht een lans om stemfraude tegen te gaan.

"Vrije, geheime en eerlijke verkiezingen staan aan de basis van de democratische rechtsstaat. Het belang hiervan is in de Staatsregeling en in internationale verdragen vastgelegd. Een kiezer heeft het recht om zonder enige beïnvloeding zijn stem uit te brengen en de inhoud van zijn keuze voor zichzelf te houden", aldus het OM.

Het OM meldt dat kopen van stemmen of het verkopen van je stem op grond van het wetboek van Strafrecht gestraft kan worden met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Het Kiesreglement stelt in art. 68a dat het fotograferen van het stembiljet tijdens het stemmen in het stemlokaal verboden is. Het Openbaar Ministerie zal blijven toezien op een vrij en eerlijk verloop van de verkiezingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram