maandag 8 maart 2021 06:18
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
1 december 2020

“Fouten van het Openbaar Ministerie kunnen soms goed uitpakken voor een verdachte, maar zijn nadelig voor de samenleving”, zegt strafadvocaat Anthony Nicolaas tegen Caribisch Netwerk. In de maanden juli tot en met oktober zijn er door het Openbaar Ministerie op Bonaire bij negen zaken fouten gemaakt.

“Het Openbaar Ministerie maakt veel slordigheidsfouten. Dat is niet goed te praten”, reageert rechter Stephan Van Lieshout. Strafadvocaten kaarten aan dat strafdossiers regelmatig incompleet zijn.

Er worden vaak administratieve fouten gemaakt: zoals verkeerde parketnummers, dagvaardingen die te laat worden aangereikt en er is ook sprake van zoekgeraakte dossiers. In sommige gevallen kunnen fouten leiden tot strafvermindering of zelfs dat een zaak geseponeerd wordt.

Volgens plaatsvervangend officier van Justitie Limar Fransisca valt de situatie best mee. “We werken grotendeels digitaal. En als een rechter deze ontwikkeling niet kan bijhouden, zorgt dit voor irritaties”, zegt hij. Volgens de strafadvocaten worden er ook fouten gemaakt bij de digitale dossiers: sommige dossiers zijn niet compleet, documenten onduidelijk gescand of staat de verkeerde naam bij een bewijsstuk.

Staat de geloofwaardigheid van het OM door de slordigheidsfouten ter discussie? Fransisca vindt van niet. “Het blijft mensenwerk.” Hij vindt dat de fouten van het OM te breed worden uitgemeten. “De rechter moet de situatie relativeren. Als hij zulke felle kritieken tijdens een openbare zitting uit, schaadt dit het imago van het OM. En dat is een kwalijke zaak.”

Anthony Nicolaas kreeg op 29 oktober 2020 tijdens de rechtszaak per ongeluk bewijslast tegen zijn cliënt van het OM uitgereikt. “Deze situatie schaadt het verdedigingsbelang van de verdachte. Ik heb niet genoeg tijd gehad om dit met mijn cliënt te bespreken”, zegt hij.

“Ik heb het met de rechter-commissaris over deze ‘blunders’ van het OM gehad”. Volgens Nicolaas had hij eerder op diezelfde dag vier verdachten in bewaring begeleidt zonder een vordering van het OM. “Het gevolg is dat de cliënten geen goede verdediging krijgen”, zegt hij afkeurend.

Lees hier het hele artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram