dinsdag 9 augustus 2022 06:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
24 november 2020

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil een visumregeling met Venezuela. Blok sprak daar gisteren met minister-president Evelyn Wever-Croes al over en heeft tijdens het Koninkrijksoverleg vandaag ook zijn wens hierover uitgesproken tegen Curaçao. Dat zei Blok tijdens een persconferentie op Curaçao na afloop van het Koninkrijksoverleg.

Het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen is een jaarlijkse ontmoeting van de premiers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken. Tijdens het overleg komen geo-politieke en economische onderwerpen aan de orde. Het Koninkrijksoverleg vond dit keer virtueel plaats terwijl Blok op Aruba was.

Er werd onder meer gesproken over de verkiezingen in de Verenigde Staten, de relatie met Venezuela, veiligheid en het Caribisch visumbeleid.

De landen zijn het erover eens dat als de coronapandemie het toelaat, de grens met Venezuela weer snel moet worden heropend. Begin volgend jaar wil Blok een visumregeling invoeren.

De bewindsman erkent dat de relatie met Venezuela 'ongelofelijk belangrijk' is als directe buren. De rol van de ambassades hierin wordt door de minister benadrukt. Er lopen momenteel gesprekken met Venezuela en die zullen in december worden voortgezet.

Over de politieke situatie is Blok helder."Als de mensenrechten en democratie niet gerespecteerd worden en Venezuela het echt te bont maakt, dan kunnen sancties worden opgelegd", aldus Blok.

Over de gevluchte oppositieleider Leopoldo Lopez wilde Blok zich niet uitlaten. Op de vraag van NU.cw welke rol Nederland heeft gespeeld bij het ontvluchten van Lopez van zijn land, zei Blok 'geen commentaar' te hebben. Onbevestigde berichten zeggen dat de vlucht via Aruba naar Colombia ging om vervolgens naar Spanje door te reizen. De rol van Nederland blijft onduidelijk.

Blok benadrukte het belang van het aanboren van andere bronnen van inkomsten dan alleen toerisme. Ambassades op de eilanden kunnen bij het aantrekken van nieuwe markten een rol spelen.

Tijdens de persconferentie dankte premier Eugene Rhuggenaath Nederland voor de inmenging in het verkrijgen van licenties in de Verenigde Staten voor de Refineria di Korsou. Rhuggenaaht benadrukte verder het belang voor Curaçao om met Venezuela in gesprek te gaan.

Rhuggenaath maakte bekend niet, zoals gepland, met Blok naar Suriname te reizen voor de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Rhuggenaath zei in verband met de huidige ontwikkelingen op Curaçao te willen blijven. Welke ontwikkelingen hij precies bedoelde, zei hij niet. De premier feliciteerde president Chandrikapersad Santokhi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram