donderdag 4 maart 2021 03:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
22 november 2020

De behandeling van de 'noodwet' is vanochtend door Statenvoorzitter Ana Maria Pauletta uitgesteld. De Staten zouden hierover morgen tijdens een openbare vergadering debateren. De precieze reden van de afgelasting is onbekend.

De afgelopen dagen ontstond er op social media ophef over de noodwet die ingesteld kan worden bij een ramp , terrorisme of pandemie. De zogenaamde uitzonderingswet werd ontworpen in relatie tot de coronapandeme. In een filmpje dat rond gaat op social media wordt gewaarschuwd voor de consequenties ervan.

Formeel gaat het om de landsverordening met betrekking tot uitzonderingstoestanden. Met name artikel 9 tot en met 17 zorgen bij menigeen voor gefronste werkbrauwen.

In deze artikelen staat onder meer dat geen eigen gedachten en gevoelens mogen worden geuit. Critici menen dat de vrijheid van meningsuiting hierdoor zou worden ingeperkt. Verder wordt het demonstratierecht ingeperkt. Er mag zonder huiszoekingsbevel onderzoek worden gedaan in huizen en voor het afluisteren van mensen hoeft geen toestemming te worden gegeven. In artikel 17 valt te lezen dat een minister eigendommen mag afnemen.

In de uitzonderingswet staat dat voorafgaand door de Staten, de gouverneur en de Procureur-Generaal toestemming moeten worden gegeven om de wet van kracht te laten worden. De noodwet kan maximaal 90 dagen ingesteld worden en daarna nogmaals verlengd worden met 90 dagen.

In een reactie op Facebook stelt Statenvoorzitter Ana Maria Pauletta dat dit allemaal nogal kort door de bocht is. "Mensen moeten alle documenten doornemen en de artikelen in de context zien", aldus Pauletta. Er zijn volgens Pauletta elf documenten en er ligt een advies van de Raad van Advies. "Die moeten allemaal gelezen worden om tot een oordeel te kunnen komen."

Pauletta zegt in reactie op vragen van NU.cw de vergadering te hebben geannuleerd in overleg met premier Eugene Rhuggenaath. "Zo'n belangrijke wet moet helder zijn voor de gemeenschap en momenteel is er veel commotie en misinformatie rondom de wet."

Pauletta zegt verder dat mensen eerst goed geïnformeerd moeten worden over wat de wet precies inhoudt, zodat mensen tijdens een debat goed op de hoogte zijn.

One comment on “Behandeling noodwet in Staten uitgesteld”

  1. "... de artikelen in de context zien." Leg eens uit in welke context het proportioneel is om onroerende goederen te vorderen. Dan wordt misschien ook het doel van deze wet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram