dinsdag 2 maart 2021 15:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
19 november 2020

Partij voor de Dieren wil dat er ook voor het reizen naar de eilanden in het Caribisch Koninkrijk een negatief reisadvies komt. Dat heeft Eva van Esch Tweede Kamer lid voor de Partij van de dieren woensdag gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over het corona-beleid van de Nederlandse regering. 

"Sinds twee weken geldt er een negatief advies voor het buitenland, met uitzondering voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. We zien een run op de vliegtickets naar Curaçao, terwijl de besmettingen daar oplopen", aldus Van Esch.

Van Esch zegt verder de uitzonderingsregel niet verstandig te vinden en vraagt om ook voor het reizen naar de Cariben een negatief advies af te kondigen. Het Tweede Kamerlid zegt zelfs dat ze een motie hierover aan het overwegen is.

Partij van de Dieren maakt zich al langere tijd hard voor een meer daadkrachtige aanpak van het reizen naar risicogebieden. Er moet veel meer gedaan worden om tegen te gaan dat mensen naar risicogebieden vliegen, vindt de Partij voor de Dieren.

Tijdens een corona debat van 14 oktober wees Van Esch erop dat uit onderzoek blijkt dat zeven procent van de Covid-besmettingen vanuit het buitenland is meegenomen. Daar tegenover staat volgens haar dat drie procent van de positief geteste mensen via de horeca wordt besmet en vier procent via de amateursport.

„Daarvoor komen wel strenge maatregelen. Maar hoe kan het dat er niet meer maatregelen komen om besmettingen via het buitenland te voorkomen", vraagt ze zich af.

Volgens de Nederlandse minister-president Mark Rutte hoeft Curaçao niet te vrezen voor een wijziging van code geel naar code oranje. Dat heeft hij woensdag te kennen gegeven tijdens het debat. Ook benadrukte de premier dat Bonaire een 'code geel'-bestemming blijft. Dat betekent dat Nederlandse toeristen naar beide eilanden kunnen vliegen, zolang ze een negatieve PCR-test kunnen overhandigen. 'Aruba is nu code oranje en wordt binnenkort geel. Sint Maarten blijft oranje', zo stelde de minister-president.

Rutte: 'We hebben ervoor gekozen om te zeggen: blijf in Nederland. Nederland is het Koninkrijk. Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire'. Hij ziet niets in een oproep van de Partij voor de Dieren om ook voor reizen naar de Caribische delen van het Koninkrijk een negatief reisadvies af te kondigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram