vrijdag 5 maart 2021 18:29
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
6 november 2020

De regering geeft vanmiddag een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met premier Eugene Rhuggenaath, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en directeur Communicatie van de overheid Maharo Isenia.

Het is een week geleden dat de overheid de maatregelen rondom de coronapandemie verlengde. Onder andere de avondklok van 11.00 tot 06.00 uur werd verlengd. Bronnen rond de regering melden dat de verwachting is dat de avondklok met ingang van heden vanaf 00.00 uur geldt.

De persconferentie begint om 15.00 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor het bezoeken van dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • Volgens Gerstenbluth is er de afgelopen tijd veel gesproken met het onderwijsveld over wat er moet gebeuren als een kind besmet is. Het kind moet geïsoleerd worden. Contacten dicht bij het kind moeten ook thuis en binnen blijven. De kans dat een volwassene besmet wordt door een kind is niet zo groot. Het aantal besmettingen op scholen is volgens Rhuggenaath te verwaarlozen.
 • Of de avondklok opgeheven moet worden, dat moet Curacao zelf aangeven. Dan lopen we wel risico. Het hangt allemaal van onszelf af. We kijken de komende weken of er meer mogelijk is en of de avondklok opgeheven kan worden.
 • Vragen in het Nederlands.
 • De bevolking houdt van een feestje. Toch moeten we ons aan de regels houden. Als het getal van besmettingen boven de 400 komt, dan zouden we in de problemen komen. Dat heeft Gerstenbluth eerder al gezegd. Hij merkt hier wel bij op dat je moet kijken naar wie er binnen die 400 besmet zijn.
 • Het uitgaansleven kan voor een superspread event zorgen. Er worden meer contacten gelegd, daarom zijn er maatregelen van kracht. Dit is niet alleen op Curacao, maar wereldwijd. Een multi-disciplinair team dat monitort en evalueert.
 • De avondklok wordt constant geëvalueerd, zegt Rhuggenaath. Er blijken veel mensen op straat te zijn na de avondklok. Je kunt wel overal politie neerzetten, maar de politie heeft ook andere werkzaamheden.
 • Gerstenbluth zegt dat er veel getest wordt. Meer dan in het buitenland. Er worden mensen in quarantaine gezet. Die worden aan het eind daarvan ook getest. Ook a-symptomatische mensen worden getest. Als je naar een langere periode kijkt zie je dat er een stabiel aantal besmettingen is.
 • Rhuggenaath vertelt dat de wet voor een avondklok nog in het parlement behandeld moet worden.
 • Kijkend naar het einde van het jaar moeten we naar de big picture kijken. We moeten genieten maar ons ook aan de maatregelen houden, aldus Gerstenbluth.
 • Als mensen geen werk meer hebben, heeft dit ook invloed op hun gezondheid. Dan zien ze geen toekomst meer en is de kans groot dat ze ziek worden.
 • Er komt een maximumaantal mensen vanuit het buitenland naar Curaçao. Er worden niet meer dan 20.000 mensen toegelaten. We moeten volgens Rhuggenaath niet alleen kijken hoe we een lockdown kunnen voorkomen, maar ook hoe we de maatregelen kunnen afschalen.
 • Het systeem is niet waterdicht, zegt Gerstenbluth. De uitslagen van tests komen uit laboratoria. De PCR test helpt in grote mate. Geen enkel systeem is 100 procent waterdicht. Uiteindelijk is het de bevolking zelf die het virus verspreidt. De toerist blijft maar even, maar onze bevolking blijft en verspreidt.
 • Er wordt bij het toelaten van mensen naar de hoeveelheid gekeken. Er is een maximum. De PCR test moet aan bepaalde standaarden voldoen. Cijfers van de eilanden kunnen niet zomaar vergeleken worden met de cijfers van andere landen. De uitwisseling van informatie en de connectiviteit tussen de landen is van belang, aldus Rhuggenaath. Daarnaast is sprake van monitoring. Mensen worden nagebeld.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • Op het moment dat de medische zorg ernstig onder druk staat, zullen de maatregelen verscherpt worden. We moeten proberen een balans te vinden zonder mensen in gevaar te brengen.
 • Wat moet je doen om mensen te beschermen? Op plekken met veel mensen loop je meer kans om besmet te raken. Het kan zijn dat je naar een feest gaat, besmet raakt maar zelf geen symptomen hebt. Maar je besmet wel alle mensen thuis. Als daar ouderen of zwakkeren zijn is het probleem groot.
 • Isenia vertelt dat 55 procent van de mensen thuis besmet raakt.
 • Gerstenbluth legt uit dat wanneer een bepaalde groep meer besmet raakt er gekeken wordt wat er aan de hand is. Er wordt niet alleen naar absolute aantallen gekeken. Maar ook naar welk soort mensen besmet is. Bij ouderen en mensen met lage weerstand worden zwaardere maatregelen genomen. Het gaat hierbij om de druk op de medische zorg.
 • Isenia legt de zes cijfers uit die dagelijks in het schema bekend worden gemaakt. Dat zijn de indicatoren. Dan worden een aantal factoren in ogenschouw genomen en vervolgens naar de maatregelen gekeken. De eerste factor waar naar gekeken wordt, is wat de bronnen zijn waar mensen door besmet raken. Andere factor is hoeveel mensen boven de 65 zijn er besmet? De derde factor is het aantal opgenomen patiënten op de intensive care. Vierde factor: hoeveel mensen liggen in het ziekenhuis en als laatste factor wordt gekeken welke groep mensen in het ziekenhuis ligt.
 • Maharo Isenia vertelt over het model dat geintroduceerd zal gaan worden. Indicatoren, factoren en maatregelen. Dat zijn de drie punten waarover gesproken zal worden.
 • Gerstenbluth wijst nogmaals op de maatregelen. Denk eraan dat ook jongeren besmet kunnen raken en ziek kunnen worden. Hij raadt aan je familie te beschermen. Denk aan de ouderen en mensen met een lage weerstand. Als we dat doen dan kunnen de maatregelen langzaam afgeschaald worden.
 • De laatste grafiek gaat over opgenomen mensen in het ziekenhuis. In de leeftijd vanaf 50 jaar worden het hoogste aantal mensen opgenomen.
 • De volgende grafiek laat zien op welke plekken mensen besmet raken. Het grootste gedeelte van de mensen raakt thuis besmet. Het lichtblauwe gedeelte zijn de vrienden. Bij 25 procent van de gevallen raken mensen besmet op het werk. Daarom proberen we agglomeratie te voorkomen.
 • De positivity rate ligt momenteel op gemiddeld 15 procent. Dan wordt de bron van de besmetting besproken. Dus waar raken de meeste mensen besmet. Ongeveer 60 procent van de besmettingen zijn bekenden. Zeven procent zijn importgevallen. Van een derde van het aantal besmettingen is onbekend hoe ze besmet zijn.
 • Dan de grafiek met de positivity rate. In het begin is te zien dat er weinig getest is en veel van de geteste mensen ook daadwerkelijk positief werden getest. De afgelopen weken is de positivity rate aan het dalen.
 • De leeftijd van 25 tot 60 jaar is de groep met de meeste besmettingen laat de grafiek zien. De laatste maanden laten de grafieken dat beeld zien.
 • De leeftijdsgroep van 40 tot 59 draagt het meest bij aan de besmettingen. Boven de 60 loopt het aantal besmettingen terug. In deze grafiek is het aantal positieve testen te zien per leeftijdscategorie. In de groepen van 25 tot 39 jaar en van 40 tot 49 is veel getest en en zijn veel besmettingen.
 • Over de leeftijden valt middels de grafieken het een en ander te zeggen. Alle leeftijdsgroepen worden doorgenomen. Kinderen en jongeren worden nauwelijks besmet. In de groep van 25 tot 39 jaar is een forse stijging te zien.
 • Aan de hand van de grafiek bespreekt Gerstenbluth de cijfers tot heden. In het blauwe gedeelte zijn de gevallen per dag te zien. Er zijn wat uitschieters. De rode lijn is de 'seven day moving average'.
 • Gerstenbluth wijst op het belang van hygiëne. Niesen, hoesten, zingen en schreeuwen verhogen de kans op besmetting. Bescherm jezelf met een mondkapje en ga grote groepen uit de weg. We moeten de mensen die gevaar lopen beschermen. Dat zijn ouderen mensen met een lage weerstand waaronder chronisch zieken.
 • Gerstenbluth zal cijfers laten zien die hij al eerder heeft laten zien. Hij vertelt dat het virus zijn intrede heeft gedaan in ons leven en voorlopig zal blijven. Hij vertelt dat er een manier moet worden gevonden om met het virus te leven. Er moet een systeem zijn waaruit duidelijk wordt wat wel en niet kan.
 • Izzy Gerstenbluth neemt eerst de cijfers door. Er zijn 141 mensen getest en er zijn 23 mensen positief getest. Er zijn twee mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het totaal aantal patiënten in het ziekenhuis is nu zeven.
 • Het openbaar vervoer zal tot 12.00 uur 's avonds mogen rijden. Het afschalen van de maatregelen is bedoeld voor de bevolking en toeristen om meer te kunnen genieten van het eiland. Het virus zal voorlopig onder ons blijven.
 • De avondklok zal vanaf vanavond en heden van 00.00 uur tot 05.00 uur zijn. Horecagelegenheden mogen openblijven tot 11 uur 's avonds. Truk'i pan zullen van 06.00 tot 11.00 uur mogen openen. Achtergrondmuziek is weer toegestaan in horeca. Er mag niet gedanst worden. Mensen moeten zich wel aan de maatregelen houden. In kerken mag nog geen live-muziek plaatsvinden.
 • Het model dat vandaag gepresenteerd wordt zal de komende weken verder uitgelegd worden. Het is bedoeld om perspectief te bieden. Stap voor stap zullen de maatregelen aangepast worden.
 • Aan de andere kant vinden er nog steeds besmettingen plaats. Vooral onder familie en vrienden. Vandaag wordt er een model gepresenteerd om de verantwoordelijkheid samen te dragen om het virus te verslaan en meer besmettingen te voorkomen. En om een meer normaal leven te kunnen leiden. Gerstenbluth zal een model presenteren.
 • Rhuggenaath opent de persconferentie en vertelt dat we intussen 238 dagen in de coronacrisis zitten. Samen met de bevolking wil hij perspectief bieden. Wat kan er wel en wat niet. Hoe zal het einde van het jaar eruit zien? De laatste weken laten de cijfers van het aantal besmettingen stabiliteit zien. Rhuggenaath dankt de bevolking voor hun inzet en het houden aan de regels.
 • Nog 6 minuten.
 • De pers is in de zaal. Rhuggenaath, Gerstenbluth en Isenia ook.

One comment on “Liveblog | Persconferentie, laatste ontwikkelingen Covid-19, live-vertaling in het Nederlands”

 1. De vraag is waarom de besmette illegale dames vanuit Venezuela NIET opgepakt worden door politie en de zogenaamde illegale vangers? Men weet waar ze zich ophouden maar zowel de Autoriteiten als de corona speurders draaien hun hoofden om als het om deze groep gaat!! Wetende dat daar de haarden zitten maar wel de cijfers hoog houden van de zogenaamde besmette personen. Misschien kan men de adressen even op komen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram