woensdag 10 augustus 2022 04:41
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
22 oktober 2020

De verkiezingen van woensdag op Sint Eustatius voor een nieuwe Eilandsraad zijn gewonnen door de Progressive Labour Party (PLP). De partij heeft met 815 stemmen drie van de vijf zetels in de raad gewonnen. De Democratische Partij (DP) heeft 647 stemmen, dat is goed voor de overige twee zetels. De United People’s Coalition (UPC) had met 124 stemmen te weinig om een zetel te halen.

Dit is het voorlopige resultaat dat regeringscommisaris Marnix van Rij vannacht bekend heeft gemaakt tijdens een persconferentie.

Van Rij zei dat de verkiezingen zonder incidenten zijn verlopen. Van de 2102 stemgerechtigden ging bijna 77 procent naar de stembus. Bij de laatste verkiezingen in 2015 was dat 65 procent.

Dat de PLP de verkiezingen heeft gewonnen, is opmerkelijk aangezien in 2018 het toenmalige bestuur van Sint Eustatius wegens ernstig wanbeleid naar huis is gestuurd door Nederland. Die regering werd toen geleid door de PLP in een coalitie met de UPC.

Nu is dezelfde PLP terug als grootste partij. De bevolking heeft zich daarmee niet uitgesproken tegen de partij die volgens Nederland voor een bestuurlijke chaos zorgde.

Sinds de ingreep van Nederland wordt het eiland bestuurd door een regeringscommissaris. Sinds februari 2020 is dat oud-voorzitter van het CDA Marnix van Rij. Hij blijft ook aan als er een nieuwe Eilandsraad wordt geïnstalleerd.

Nederland wil het eiland ‘begeleiden’ naar een democratische structuur. De verkiezingen zijn een eerste stap. De regeringscommissaris heeft een veto over veel bestuurlijke onderwerpen. De Eilandsraad krijgt voorlopig niet dezelfde bevoegdheden als die het had in 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram