woensdag 6 juli 2022 20:34
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
29 augustus 2020

Een werknemer van het Curaçao Medical Center (CMC) is besmet met het coronavrius. Dat werd gisteravond bekend. Dit is het 26e actieve geval van corona op dit moment. De overheid geeft om half 12 een persconferentie. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth en voorzitter van het Outbreak Management Team van het CMC internist Jeanne Koeijers zijn daarbij aanwezig. De live vertaling in het Nederlands lees je in deze LIVEBLOG.

Het laatste nieuws bovenaan:

 • De persconferentie is afgelopen. Dank voor je aandacht.
 • Gerstenbluth gaat naar het buitenland. Hoe de situatie is als hij terugkomt, hangt niet af van zijn reis. Er zijn veel mensen die aan het werk zijn en dat gaat gewoon door. Hij heeft geen glazen bol wat er gaat gebeuren maar de verwachting is dat er nog meer besmettingen komen.
 • Gelukkig leven we in een digitale wereld. De druk neemt toe om toch visite toe te laten.
 • Op dit moment wordt geen visite toegstaan, zegt Koeijers. Het gaat om mensen met een lage weerstand in het ziekenhuis. Met symptomen mag je niet naar het ziekenhuis komen.
 • Besmetting van 20 procent van de bevolking die besmet is, is erg hoog. Gerstenbluth geeft het voorbeeld van Italie. Op Aruba is veel getest.
 • CMC heeft een lijst van alle mensen die in de eerste kring zijn getest. Er is volgens protocol gehandeld.
 • Vragen in het Nederlands...
 • Er is geen bezoek mogelijk aan patienten in het ziekenhuis, zegt Koeijers. Tot wanneer dat duurt is on
 • Gerstenbluth zegt dat niet bekend is uit welk cluster de nieuwe besmettingen afkomstig zijn. Er moet veel getest worden. Niet is altijd duidelijk met wie iemand contact heeft gehad.
 • Gerstenbluth zegt dat verplegend personeel risico op besmetting loopt. Juist deze mensen moeten gemonitord worden.
 • Er wordt veel gecommuniceerd met de overheid, zegt Koeijers,
 • Waar de besmette persoon in het ziekenhuis werkt, kan Koeijers niet zeggen. Hij/zij is vrijdagochtend ziek geworden en thuis gebleven.
 • Koeijers zegt dat niet bekend is waar de besmetting van de CMC-medewerker vandaan komt. In het ziekenhuis is men zeer strict met social distancing. Gerstenbluth zegt dat er ook in het ziekenhuis maatregelen zijn getroffen voor patienten en bezoekers. Op dit moment wordt geen bezoek toegelaten.
 • De vragenronde voor de pers begint. Gerstenbluth telt de clusters niet meer. Hij weet dus niet hoeveel er zijn. Er wordt volop doorgevraagd om een link te vinden. Gisteren zijn er veel mensen getest. 60 Mensen en ook verplegend personeel en artsen.
 • Jeanne Koeijers van IMC bevestigt dat er samengewerkt wordt met het ministerie. We moeten goed zorgen voor ons medewerkers. De protocollen zijn intussen aangepast. Er is een medewerker positief getest. Op basis van de tests die gedaan worden wordt verder gekeken. Gisteravond is een medewerker positief getest. Het kringonderzoek gaat vervolgens van start.
 • Veel besmette personen zijn dus op dit moment in de veilige zone, ze zijn namelijk niet boven 65 waar je meer risico loopt.
 • Als lokale besmettingen meer toenemen en er meer mensen in het ziekenhuis komen wordt de communicatie geintensiveerd tussen ziekenhuis en overheid. Gerstenbluth geeft een voorbeeld van Aruba. Veel besmettingen zijn jonge mensen. Nu neemt het aantal opnames in het ziekenhuis toe. Op Curaçao is 70 procent van de besmette personen onder 45 jaar.
 • Mensen vragen wanneer het uit de hand kan lopen. We bevinden ons in cluster 2 momenteel. Als er meer clusters komen, dan moeten we opschalen naar fase 3. De belangrijkste guideline is de medische capaciteit. 10 tot 20 procent van besmette personen komen in het ziekenhuis. 5 Procent komt op de intensive care. Bij 20 mensen op de IC is de capaciteit bereikt. We hebben nu meer ervaring dan in het begin, dus kunnen wat minder snel opschalen.
 • De eerste kring, de mensen het meest dicht bij een besmet persoon worden als eerste getest. Ook als mensen niet ziek zijn worden ze in quarantaine geplaatst. Dan voorkom je verspreiding. Bij close contact gaat het om contact dicht bij en waar sprake is van 5 minuten contact of meer. Bij het testen worden vervolgens de kringen verder uitgebreid. We testen veel en gericht dus wordt de kans op het ontdekken van besmettingen groter.
 • Contactracing is het eerste onderwerp waar Gerstenbluth meer over wil vertellen. Als mensen vanuit het buitenland komen is het gemakkelijk te traceren. Als iemand lokaal besmet wordt zonder dat duidelijk door wie dan is er een probleem. Als je niet weet wie de bron is dan kan diegene meer mensen besmetten. Detecteren, isoleren, contactracing is dan de volgorde waarin gewerkt wordt.
 • Van alle geteste personen zijn er 5 besmet, 3 personen zijn gerelateerd met bestaande casussen. Dit betekent dat er momenteel 26 actieve besmettingen zijn. Totaal telt Curaçao sinds maart 62 coronagevallen.
 • Epidemioloog Izzy Gerstenbluth en voorzitter van het Outbreak Management Team van het CMC internist Jeanne Koeijers zijn aanwezig. Gerstenbluth neemt het woord
 • De persconferentie begint om half 12.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram