zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het taboe op hiv houdt de epidemie in stand. Op Aruba, Bonaire en Curaçao gaat de helft van de patiënten pas testen als ze symptomen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuizen op de eilanden, geholpen door het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Het enorme stigma van de ziekte en de schaamte die men heeft, vormt vooral op Aruba een groot probleem voor de bestrijding van de hiv-epidemie. Mensen laten zich te laat testen, komen niet opdagen bij hun doktersafspraak of halen hun medicijnen te laat op, vertelt internist-infectioloog Bert Rodenburg van het Arubaanse ziekenhuis HOH aan Caribisch Netwerk.

De infectioloog zegt dat er zelfs wetgeving is die discrimineert en op die manier bijdraagt aan het in stand houden van het taboe en de hiv-epidemie. Als voorbeeld noemt hij levensverzekeringen die niet afgesloten kunnen worden bij het kopen van een huis of zelfs ontslag na een positieve testuitslag.Ongeveer 1300 mensen worden op dit moment op de eilanden behandeld voor hiv. Op Aruba is dat aantal 392, Curaçao telt er 900 en op Bonaire zijn dat 60 mensen. De ziekte komt drie tot vijf keer vaker voor op de eilanden dan in Nederland.