maandag 11 september 2023 17:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
14 juli 2022

De tien illegale Venezolanen die in Blok 1 van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) werden vastgehouden, moeten worden vrijgelaten. Dat oordeelde de rechter donderdag in het kort geding dat tegen de Curaçaose overheid was aangespannen.

Volgens de wet dienen de plaats en de omstandigheden van vreemdelingenbewaring passend te zijn en zich duidelijk te onderscheiden van strafrechtelijke detenties. De rechter stelde dat Blok 1 in beginsel aan de voorwaarden voor vreemdelingenbewaring voldoet. Echter blijkt het beleid dat wordt toegepast strenger te zijn dan bij de rest van de gevangenis.

De Venezolanen moeten achttien uur per dag in hun cel verblijven. De cellen zijn benauwd en donker en de verlichting gaat alleen aan tussen 19.00 en 21.00 uur. Daarnaast is er in de zes uur dat de eisers hun cel uit mogen geen zicht op de buitenwereld en wordt geen zinvolle dagbesteding aangeboden. Strafrechtelijke gedetineerden beschikken daarentegen over een sporthal, bibliotheek en werkplaats.

De rechter acht het beleid ontoelaatbaar en eist daarom de opheffing van bewaring. Vier vrouwen waren kort voor de behandeling van het kort geding al vrijgelaten. Voor twee van de zes mannen geldt de opheffing alleen als hun geplande repatriëringsvlucht naar Venezuela niet door gaat.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram