vrijdag 12 augustus 2022 21:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 juli 2022

De Nederlandsche Bank (DNB) biedt excuses aan voor haar rol in het slavernijverleden. Ook neemt DNB maatregelen om de doorwerking van het slavernijverleden in het heden te verminderen voor de direct betrokkenen.

De excuses komen nadat in februari was gebleken dat de bank betrokken was bij de slavernij in de jaren 1814 tot 1863. Zo is het geld waarmee DNB werd opgericht, voor een deel verdiend met slavernij. Daarnaast waren bestuurders persoonlijk betrokken bij slavernijhandel en verdedigden het bestaan en voortbestaan ervan. Later werden de gevolgen van slavernij genegeerd.

“Namens de Nederlandsche Bank bied ik hiervoor vandaag excuses aan”, zei DNB-president Klaas Knot vrijdag tijdens tijdens een toespraak bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. “Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur.”

De bank heeft verschillende gesprekken gevoerd met organisaties, wetenschappers en mensen die nog steeds de gevolgen ondervinden van het slavernijverleden. “Uit al deze gespreken komt duidelijk naar voren hoe belangrijk het is om excuses te maken”, stelt DNB. "De erkenning van het leed en het aanbieden van excuses zijn essentieel voor een heilzame verwerking van het slavernijverleden. En belangrijk om verder te kunnen gaan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram