vrijdag 7 oktober 2022 17:14
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 juni 2021

Verwarring alom bij reizigers nu de Curaçaose regering opnieuw de reisregels heeft aangepast. Waren bijvoorbeeld gevaccineerde inwoners van Curaçao die terugkomen vanuit een hoogrisicoland, zoals Nederland, tot voor kort vrijgesteld van de test, nu moeten zij toch weer voorafgaand aan de reis een negatieve PCR- of sneltest laten zien.

De regering kwam deze week met een nieuwe landenclassificatielijst. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen landen met een heel laag risico, laag risio, hoog risico en heel hoog risico.

Landen als Sint Maarten, Suriname en Nederland zijn hoogrisicolanden en daarvoor is nu een PCR-test uiterlijk 72 uur voor vertrek of een antigeentest uiterlijk 24 uur voor vertrek vereist. Ben je als inwoner van Curaçao gevaccineerd, dan hoef je 3 dagen na aankomst geen sneltest meer te doen. Tot voor kort was het in deze situatie juist andersom: geen negatieve PCR-test voor vertrek, maar wel een sneltest 3 dagen na aankomst.

Een overzicht van alle eisen aan reizigers per risicoland is te vinden op de website van de Curaçaose overheid.

Op social media was gisteren verwarring en onbegrip alom over de aanpassingen. Er werd volop kritiek geuit op de nieuwe regels en landenlijst. Vooral ook op de praktische uitwerking daarvan.

Zo blijkt dat bij het digitaal invullen van het verplichte PLC-formulier nog geen rekening is gehouden met de aangepaste regels en nieuwe landenclassificatie. De VS zijn bijvoorbeeld nu als een laagrisicoland bestempeld, terwijl het PLC-formulier nog uitgaat van de VS als hoogrisicoland, waardoor andere - onterechte - eisen worden gesteld aan de benodigde testen.

Overigens zijn lokale minderjarige kinderen en jongeren tot 15 jaar vrijgesteld van de testplicht voor of na de terugreis naar Curaçao als de meereizende ouders zijn gevaccineerd of de benodigde testen hebben gedaan.

-- Advertentie --

2 comments on “Nieuw testbeleid reizigers en nieuwe landenlijst”

  1. Zwabberbeleid van de regering leidt tot algehele verwarring

  2. Echt schandalig dit.
    Vlieg zondag terug uit NL, net de antigen test betaald en lees - toevallig- dit nu op nu.cw.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram