Door: NU.cw
5 maart 2021

De overheid geeft vrijdagmiddag een persconferentie over de vaccinaties tegen Covid-19 op Curaçao. Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met minister van Gezondheid, Natuur en Milieu Zita Jesus-Leito (PAR), epidemioloog Irális Jansen en huisarts Jerry Semper.

De persconferentie begint om 14.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • De persconferentie wordt afgesloten. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • Jesus-Leito roept iedereen op om bij te dragen aan het vaccinatieproces. Ze is blij met het proces tot nu toe. Morgen is er weer een vergadering. Volgende week zal er weer een persconferentie worden gegeven om meer info te geven. Ze hoopt dat mensen niet meer twijfelen en zich echt laten vaccineren.
 • Vragen in het Nederlands
 • Jansen zegt dat er ook mensen naar het prikcentra komen die onder de 60 zijn. Die worden nog niet gevaccineerd.
 • Jansen legt het proces van vaccineren uit. Ieder flesje met vaccin bevat 6 injecties. Semper zegt dat er geen vaccins over blijven.
 • Jansen legt uit wat er gebeurt met het vaccin als iemand niet komt opdagen voor de vaccinatie. Het vaccin blijft nog 5 dagen goed nadat het uit de diepvriezer is gehaald.
 • Semper legt uit dat op het moment dat je gevaccineerd bent, je niet meer ziek wordt. Hij zegt dat we de regels van hygiëne in acht moeten houden.
 • Alle landen in de wereld hebben te maken met deze pandemie. Overal zal nog rekening moeten worden gehouden met de maatregelen. De avondklok is weliswaar verruimd, maar mensen moeten zich aan de maatregelen blijven houden.
 • Er zijn twijfels over bepaalde groepen die geen vaccin zouden kunnen krijgen. De meeste kloppen niet, aldus Semper. Diabetici, hoge bloeddruk, alergieen, Kanker, longproblemen, astma, hartproblemen, vrouwen die borstvoeding geven. Al deze mensen kunnen een vaccin krijgen.
 • Bepaalde mensen krijgen extra aandacht na het krijgen van een vaccin. Mensen met symptomen gerelateerd aan Covid-19, mensen die een operatie hebben ondergaan, mensen die bloedverdunners slikken, mensen met epilepsie, zwangere vrouwen, mensen met een lage weerstand, mensen die koorts hebben.
 • Semper vertelt wat de alemene bijwerkingen zijn van het vaccin. De plek van vaccinatie wordt als pijnlijk ervaren. Vermoeidheid en een pijnlijk lichaam. Hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Semper zegt dat deze bijwerking normaal zijn. Het is een reactie van je lichaam op het vaccin.
 • Hij legt uit wat een virus is. Spike-proteine krijg je in je lichaam door Covid-19. Het vaccin valt het virus aan. Door het vaccin worden er anti-lichamen aangemaakt.
 • Iedereen wil weer terug naar het 'normaal'. Semper wil dat er transparant gewerkt wordt.
 • Jerry Semper legt uit dat hij deel uitmaakt van het team van vaccinatie. Op social media wordt melding gemaakt van een patiënt die na het krijgen van een vaccin opgenomen zou zijn in het ziekenhuis. Dit wordt ontkend door CMC.
 • Groepen die nog niet geregistreerd kunnen worden, zullen binnenkort ook kunnen registreren. Daar wordt aan gewerkt.
 • Het telefoonnummer 9345 blijft actief, ook mensen die geen internet hebben, kunnen daar terecht. Vanaf 10 maart kunnen overwinteraars gevaccineerd worden. Ze moeten aan bepaalde criteria voldoen: Nederlands paspoort, boven 60 jaar, Nederlandse zorgverzekering, minimaal vier maanden verblijf op Curaçao, op Curaçao zijn voor de 2e prik van het vaccin.
 • Er gaat nu opgeschaald worden en dus worden er nog meer mensen per week gevaccineerd. Dagelijks zijn 70 mensen in de week om de vaccinatie tot een succes te maken. Jansen is verrast over het enthousiasme waarmee mensen werken om te vaccineren.
 • Medisch personeel van het CMC, Betesda en Advent Ziekenhuis is ook gevaccineerd.
 • Iralis Jansen deelt mee dat er 3371 mensen zijn gevaccineerd in de eerste week. Het was een pilotweek en de planning was om 2000 mensen te vaccineren. 7.515 mensen hebben zich intussen geregistreerd om gevaccineerd te worden.
 • Vanuit medisch oogpunt is het vaccinatietraject een succes, aldus Jesus-Leito. Ze herhaalt de leus Kreando, Reinventando Bibando.
 • Mensen zijn volgens Jesus-Leito on de indruk van de manier waarop wordt omgegaan in het prikcentrum met mensen die gevaccineerd worden. Er zijn verschillende groepen in de samenleving waarbij het registreren om te vaccineren moeizaam verloopt.
 • Als land in het Koninkrijk dienen we ons volgens Jesus-Leito aan de criteria van het vaccineren te houden. Er wordt veel gebeld methet callcenter en ook de website wordt goed bezocht.
 • Jesus-Leito vertelt dat de eerste weekvan vaccinaties voorbij is. De pilotweek is volgens haar succesvoll verlopen. Volgende week krijgt Curaçao de tweede batch met vaccins.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.
-- Advertentie --

One comment on “Liveblog | Persconferentie over vaccineren op Curaçao; live-vertaling in het Nederlands”

 1. Mevrouw Jansen, u zegt dat uit elk flesje 6 mensen gevaccineerd kunnen worden. Bij de eerste trance vanuit Nederland hoeveel mensen kunt u daarbij helpen? En donderdag kom nog meer. Hoeveel mensen kunt u dan inenten? Ik ben bezorgd. Als 7515 hebben aangemeld bent u zaterdag klaar. Toch moet wil Curaçao COVID vrij worden toch zo’n 100.000 volwassen gevaccineerd worden. Hoe gaat dit aangepakt worden? Groetjes Marinus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram