woensdag 10 augustus 2022 05:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
29 januari 2021

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) gaat met steun van het Wereld Natuur Fonds-Nederland (WWF-NL) onderzoek doen naar de levenscyclus en het voorkomen van grote migrerende haaien in het Noordoostelijk Caribisch gebied.

Dat gebeurt samen met DCNA’s netwerkorganisaties: de Saba Conservation Foundation (SCF), de Sint Maarten Nature Foundation en St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA) en de internationale natuurbeschermingsorganisatie Beneath the Waves (BTW).

“Met de steun van het Wereld Natuur Fonds Nederland wordt het mogelijk gemaakt om met wetenschappelijke methoden het aantal en de levensstadia van haaien die over grote afstanden migreren in de Noordoost-Caribische regio te onderzoeken, met specifieke aandacht voor tijgerhaaien”, zo laat directeur van DCNA Tadzio Bervoets weten.

Onlangs werden twee mensen in de noordoostelijke Caribische regio door haaien aangevallen. Hierdoor wordt door mensen op de eilanden, waaronder regeringen, over oorzaken gespeculeerd. Eén van de theoriën is dat er een toename is in de haaienpopulatie in het Caribisch gebied is en dat bepaalde geografische gebeurtenissen, zoals een toename van vulkanische activiteit, deze toename veroorzaakt.

“Er zijn echter totaal geen data die erop wijzen dat er een toename is van de haaienpopulatie in het oostelijke Caribisch gebied. Om een idee te krijgen van mogelijke veranderingen, moet er een wetenschappelijk onderzoek worden gedaan om te onderzoeken of er veranderingen zijn. Daarom zijn we verheugd om voor dit onderzoek samen te werken met WWF-NL en BTW. Het doel van dit onderzoek is om satellietvolgers op verschillende haaien te plaatsen en om te bepalen of de haaien zich in de paarfase bevinden of zwanger zijn”, legt Bervoets uit.

Het eerste deel van het onderzoek zal plaats vinden in april en een volgende expeditie staat gepland voor juli. “Hopelijk kunnen we met de verzamelde data aanbevelingen doen, zowel ten behoeve van de bewoners van de eilanden als voor het behoud van een soort die met uitsterven bedreigd wordt”, aldus Bervoets.

Beeld: Duncan Brake/DCNA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram