woensdag 8 februari 2023 05:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
27 november 2020

Voormalig premier Gerrit Schotte is vrijgelaten uit de gevangenis. Schotte heeft twee jaar vastgezeten nadat hij veroordeeld werd tot 3 jaar gevangenisstraf wegens ambtelijk corruptie en witwassen. Hij heeft tweederde van zijn straf uitgezeten. Zo'n 50 sympathisanten verwelkomden een sterk afgevallen Schotte na zijn vrijlating.

De kans dat Schotte weer de politiek ingaat, acht zijn advocaat Lizaima Da Costa Gomez uitermate klein. "Hij heeft aangegeven niets meer met de politiek op Curaçao te maken te willen hebben. Hij wil een nieuw leven beginnen en heeft andere plannen. De politiek is een no-go voor hem", aldus Da Costa Gomez tegen NU.cw kort voordat Schotte werd vrijgelaten.

De oud-politicus heeft het de laatste tijd zwaar gehad in de gevangenis, zo zegt Da Costa Gomez. Ze heeft geprobeerd hem eerder vrij te krijgen, maar zonder succes. Volgens haar spelen niet alleen juridische gronden, maar ook politieke motieven hier een rol. De advocaat vindt zelfs dat Schotte geen 'fair trial' heeft gehad.

Er hangt Schotte nog een andere zaak boven het hoofd. In hoger beroep verloor Schotte de ontnemingszaak, het gevolg van de zaak-Babel. Hij moet hij 1,8 miljoen gulden terugbetalen, doet hij dat niet dan moet hij nogmaals drie jaar de cel in.

In de ontnemingszaak is intussen cassatie ingesteld. "Oordeelt de Hoge Raad niet in het voordeel van Schotte, dan kan altijd nog een betalingsregeling getroffen worden met het Openbaar Ministerie", aldus Da Costa Gomez.

Net na zijn vrijlating verklaarde Schotte tegenover de massaal aanwezige pers eerst een goede kop koffie te willen gaan drinken.

Lizaima Da Costa Gomez in gesprek met NU.cw:

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram