zondag 21 juli 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Verschillende tankstations en supermarkten accepteren geen biljetten van 100 gulden meer. Al enige tijd gaan er valse briefjes rond. Dat bevestigt een woordvoerder van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) tegenover Nu.cw.

“Bedrijven mogen de biljetten weigeren. De wet geeft hen die vrijheid. Consumenten kunnen een winkelier niet dwingen om cash aan te nemen, ondanks dat het een wettig betaalmiddel is”, aldus de woordvoerder. 

De CBCS verklaart aan Nu.cw het vermoeden te hebben dat het aantal biljetten dat in omloop is, klein is. De Centrale Bank geeft winkeliers tips hoe ze nep geld kunnen herkennen. Ook kunnen de briefjes achterhaald worden met een speciale marker.

De CBCS waarschuwde in april al voor de nep biljetten van 100 gulden. De neppe briefjes zijn van zeer goede kwaliteit en moeilijk te onderscheiden van de echte biljetten. Elk nep biljet bevat een schaduwwatermerk (het voormalige logo van de CBCS), dat te herkennen is aan een verloop van tinten die lichter en donkerder zijn dan het papier eromheen als het biljet tegen het licht wordt gehouden. Ook de letters ‘N’ en ‘A’ moeten nauwkeurig in elkaar passen en de inkt van de briefjes is voelbaar op verschillende plaatsen aan de voorkant. 

Daarnaast is de inkt van de kleine letters van de tekst opgenomen in het blok aan de achterzijde van het bankbiljet wat lichter en heeft het effect van overgang van kleur. Bovendien is de vogel op de honderdjes gedrukt met donkerdere inkt en zit er nauwelijks ‘glitter’ op de nepbiljetten.

6 reacties

 • Daar is nu juist Bitcoin voor, compleet met debetcard, kun je mee betalen en pinnen.. Geen credit card maar debetcard! Dus met je eigen crypto munten.. Weg fake-money en banken/geldpers schulden industries.. Groetsje BitContinent Michel

 • En de wappies zijn weer in de comments. Ga eens terug naar het pieterbaan centrum

 • Correctie.
  Euro in plaats van guldens.
  Groothandels bedrijven, entertainments, taxichauffeurs en ZZP ers worden biljetten van 100 euro nog wel geaccepteerd.

 • De winkeliers zullen de briefjes van 100 gulden wel moeten accepteren want het is niet alleen een wettig betaalmiddel maar wettelijk ook het ENIG wettige betaalmiddel. Als mijn cash geweigerd wordt dan laat ik de winkelwagen-met-kop-erop gewoon bij de kassa staan en dan ga ik naar de volgende winkel. Moet je kijken hoe snel het dan over is met het weigeren van briefjes van 100.

  Maar hier speelt iets heel anders op de achtergrond. Wereldwijd en ongetwijfeld ook op Curaçao wordt in stilte gewerkt aan de introductie van een programmeerbare digitale munt, de Central Bank Digital Currency. Daarmee wil men totale controle over burgers uitoefenen en beperkingen opleggen in de vrijheid van betalingsverkeer (je hebt te veel vlees gegeten, je kunt nu niet meer vliegen). En de programmeerbare munt is niet waardevast. De munt is beperkt houdbaar worden en als je het niet gebruikt verdwijnt het saldo als sneeuw voor de zon. Je kunt dus niet meer sparen.

  Om deze digitale slavernijmunt in te voeren moet het cashgeld uitgefaseerd worden en dit artikel is zeker een gevolg van deze koers. Weiger digitaal geld en blijf zoveel mogelijk met cash betalen.

Reacties zijn gesloten.