donderdag 18 juli 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Oryx Group gaat de komende dertig jaar de raffinaderij op Curaçao beheren. Het bedrijf uit het Midden-Oosten en de overheid hebben een leasecontract afgesloten en zullen de komende vijf jaar meer dan 70 miljoen dollar investeren om te voldoen aan milieunormen van de World Health Organisation (WHO). Ook de terminal in Bullenbaai zal worden beheerd door de Oryx Group. Maandagmiddag vond de ondertekening van de overeenkomst plaats.

In de eerste fase zal alleen sprake zijn van blending. Daarbij worden verschillende soorten olie met elkaar gemengd om een product met specifieke eigenschappen te verkrijgen. Dit kan gedaan worden om aan bepaalde kwaliteitsnormen te voldoen, om de prestaties te verbeteren of om aan de eisen van verschillende toepassingen te voldoen.

Van raffinage is nog geen sprake. Dat kan ook niet, want de rechter bepaalde in 2021 dat de raffinaderij moet voldoen aan de WHO-eisen en dus flink zal moeten investeren. De komende vijf jaar wordt gebruikt om aan de eisen te voldoen en zal dus alleen olie geblend worden.

Ghanim M Al Saad, voorzitter van Oryx Group, is optimistisch gestemd en dat de raffinaderij over drie maanden operationeel is. In oktober 2023 werd een Memorandum of Understanding getekend met de overheid. Hij vertelt wat er daarna allemaal is gebeurd.

3 reacties

 • Vraag is natuurlijk wie dit allemaal gaat controleren. Voordat we er erg in hebben zit het halve eiland weer in de stank en blijven de toeristen weg.

  Maar….de raffinaderij is open

  • Niemand controleert. MFK wil scoren hebben beloftes gedaan dus nu moet het er maar een keer van komen.
   70 miljoen investeren om de roestbak te ‘moderniseren ‘ is natuurlijk lachwekkend.
   Het is al jaren eerder bekend geworden dat 1 miljard + nodig is hiervoor. Het zal procedures gaan regenen, en terecht!
   Ik meen 1 miljoen per dag?

   Vraag je hé nog af waarom een non figuur als Jonis hier kont zoeken?
   Friends and Family at all times.

 • Opvallend dat Oryx alleen in de sub Sahara zit.
  70 miljoen dat gaat hem niet worden.
  Onvoldoende is dat om aan de milieu normen te voldoen van de roestbak.
  Hoeveel geld blijft er nu weer aan de strijkstok plakken.
  Dominee Schotte what is your role??

Reacties zijn gesloten.