vrijdag 19 juli 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het Nederlandse marineschip de Zr.Ms. Groningen heeft voor de vierde keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Het gaat om bijna 3000 kilo cocaïne. Dat maakt Defensie Caribisch gebied bekend.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied, de Dash-8, spotte een go-fast in zee vlakbij de ABC-eilanden. De Zr.Ms. Groningen was op dat moment in de buurt en kwam direct in actie. Het marineschip zette de achtervolging in met behulp van haar twee snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen. 

Na een achtervolging, ondersteund door het Dash-8 patrouillevliegtuig, is de go-fast met vier opvarenden onderschept. De vier smokkelaars en de 3000 kilo in beslag genomen cocaïne zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Bij de anti-drugsactie van Zr.Ms. Groningen van afgelopen 4 juni nam het Stationsschip in samenwerking met ondersteuningsvaartuig Zr.Ms Pelikaan ook drugs in beslag. De marineschepen visten samen zowel pakketten marihuana als pakketten cocaïne uit het water. 

De drugsvangst werd op 31 mei gedaan, maar werd donderdag pas bekendgemaakt.