donderdag 13 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De laatste Boeing 747-400 van KLM, bekend als de ‘City of Vancouver’ (registratie PH-BFT), wordt momenteel ontmanteld op de luchthaven Londen Stansted. Dit markeert het definitieve afscheid van KLM van dit iconische vliegtuigtype. Het toestel vloog jarenlang tussen Curaçao en Nederland.

De sloop van de City of Vancouver is begonnen, waarbij de waardevolle onderdelen van het toestel zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dit initiatief onderstreept KLM’s inzet voor duurzaamheid en verantwoord hergebruik van vliegtuigonderdelen.

De City of Vancouver was het laatste 747-toestel van KLM dat Nederland verliet. Op maandag 15 maart 2021 werd het vliegtuig feestelijk uitgezwaaid op Schiphol door fans en luchtvaartenthousiastelingen. Dit afscheid volgde op KLM’s beslissing om tijdens de coronacrisis versneld afscheid te nemen van de 747-400-passagiersvliegtuigen.

Na vertrek uit Nederland werden de City of Vancouver en twee andere 747-400 Combi-toestellen aangekocht door Longtail Aviation/JetOneX. Ondanks een nieuw kleurenschema en een periode waarin er nog ongeveer tachtig vrachtvluchten werden uitgevoerd, bleek het financieel niet haalbaar om de operaties voort te zetten vanwege dalende vrachttarieven. Sinds 2022 staat het toestel stil en nu wordt het ontmanteld.

Met de ontmanteling van de City of Vancouver is er geen enkele Boeing 747-400 van KLM meer in gebruik bij andere maatschappijen. Martinair/KLM Cargo, een dochterbedrijf van KLM, heeft nog vier vrachttoestellen in gebruik, maar deze zullen vanaf 2026 worden vervangen door modernere en stillere Airbus A350 Freighters. Hiermee komt een eind aan een ruim vijftig jaar lange geschiedenis van de Boeing 747 in dienst van KLM.

De ‘Queen of the Skies’ blijft een geliefd vliegtuig onder luchtvaartenthousiastelingen. Het afscheid van de 747-400 markeert een emotioneel moment voor velen, maar ook een stap vooruit in de vernieuwing en verduurzaming van de vloot van KLM.

Voor meer informatie en updates over de voortgang van de ontmanteling, kunnen vliegtuigfans de officiële kanalen van KLM volgen.

Beeld: Leonard van den Broek

Laat de eerste reactie achter