maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Wetenschappers hebben vlak bij Curaçao een nieuw koraalrif ontdekt dat kilometers lang is en in opmerkelijk goede staat verkeert. Dat meldt het Nederlandse Algemeen Dagblad.

De mariene onderzoeker Furu Mienis wordt geciteerd en zegt: “Dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg”. Mienis is marien geoloog bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (Nioz) en heeft samen met de Curaçaose Mark Vermeij van het biologische onderzoeksinstituut Carmabi onderzoek gedaan op en rond de Caribische eilanden als onderdeel van het onderzoeksproject ‘Sealink Caribbean’.

Over deze recente ontdekking is volgens het AD nog geen informatie te vinden op de websites of sociale media van Nioz, Sealink Caribbean of andere bronnen. De Nederlandse krant legt uit dat het gaat om een koraalrif op 500 meter diepte dat is ontdekt door dertien wetenschappers met behulp van een diepzeecamerasysteem.

Mienis is blij dat dit koraalrif in goede staat verkeert, in tegenstelling tot het verbleken en afbreken van koraal in ondiepere wateren als gevolg van de opwarming van de zee door klimaatverandering, net zoals vervuiling door ongezuiverd rioolwater en pesticiden.

De expeditie van januari maakt deel uit van het onderzoeksproject Sealink. In dit project werken Nederlandse en Caribische universiteiten en onderzoeksinstituten samen om beter te begrijpen wat de bedreigingen zijn voor het koraal in Caribisch Nederland en hoe deze beter beschermd kunnen worden. 

Beeld: Nioz

Laat de eerste reactie achter