dinsdag 25 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het orkaanseizoen gaat zaterdag 1 juni van start. Het seizoen zal dit jaar zeer actief zijn, 30 procent boven het gemiddelde. Voor 2024 zijn in totaal 23 stormen voorspeld, meer dan een jaar eerder.

Een van de redenen hiervoor is dat het El Niño-fenomeen verdwijnt en La Niña begint, wat meer warm water en meer stormen betekent. De oppervlaktetemperatuur van de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee is hoog en blijft volgens het onderzoek stijgen. De temperatuur van het zeewater is in ‘goede’ omstandigheden voor de ontwikkeling van orkanen. 

De regering kondigde donderdag al aan van start te zijn gegaan met de voorbereidingen voor het orkaanseizoen dat om de hoek staat. Zo worden er rooien en dammen schoongemaakt en wordt mensen gevraagd om zelf ook voorbereidingen te treffen. Ook Defensie Caribisch gebied bereidt zich voor op het naderende seizoen met stormen.

Dat doet Defensie samen met lokale autoriteiten en veiligheidspartners. Tijdens een tweedaagse sessie op Sint Maarten zijn de protocollen doorgenomen en verschillende scenario’s beoefend, om zo de gereedheid te optimaliseren.

De sessie omvatte vertegenwoordigers van alle veiligheidspartners, crisiscoördinatoren van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, het kabinet, het Openbaar Ministerie en leden van het Emergency Operations Center.

Curaçao ligt niet in de zogenaamde ‘hurricane belt’, dus heeft minder kans op orkanen dan andere landen in het Caribisch gebied. Toch zal Curaçao veel te maken krijgen met de impact van stormen in deze gebieden.