maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het koraal op Boka Sami zou opnieuw op grote schaal beschadigd zijn. Nu.cw deed navraag bij het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) en Carmabi, na een ingezonden brief van een duiker.

De duiker ging op 20 mei duiken bij Boka Sami, terwijl er een groot schip aangemeerd lag. Het zou gaan om de Oceanic Fortune – Monrovia. Het koraal was op dat moment volgens de duiker nog in goede staat. De kettingen waarmee de boot aan de boei vast zat, waren aan het bewegen. 

Door de harde wind is het schip volgens de duiker gaan zwengelen en meerdere keren van richting veranderd, waardoor het aan de boei heeft getrokken. Het schip vertrok drie dagen later. De duiker maakte opnieuw een duik en zag dat door het trekken aan de boei door het schip, de kettingen die normaliter op de zeebodem liggen, over het koraalrif zijn geschoven en enorme schade hebben aangericht aan het rif. Het koraal is in een gebied van 150 meter bij 150 meter vernield. 

Carmabi-directeur Manfred van Veghel verklaart na vragen van Nu.cw contact opgenomen te hebben met GMN. “We hebben de melding vrijdag binnen gekregen. We moeten samen afspraken maken om een duik te maken en de schade te inventariseren. Hoe eerder we dit doen, hoe beter”, aldus Van Veghel. 

Onder het inventariseren valt volgens de Carmabi-directeur: kijken hoe groot het gebied is en om welke koralen het gaat. “Staan de koralen op de ‘SPAW-lijst’, dan gaat het om beschermde koralen. We gaan dan samen met de milieupolitie van GMN een proces verbaal opstellen en het bedrijf dat verantwoordelijk is, aansprakelijk stellen”, verklaart Van Veghel. 

Een woordvoerder van het ministerie van GMN verklaart in antwoord op vragen van Nu.cw dat zij twee medewerkers hebben aangewezen om naar de situatie in Boka Sami te kijken. “De medewerkers moeten polshoogte nemen. Zij zullen dinsdag gaan vergaderen welke stappen er eventueel ondernomen moeten worden”, aldus de woordvoerder.