maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De eilanden binnen het Koninkrijk willen de watervoorziening en het gebruik van duurzame energie verbeteren. Dat blijkt uit een rapport van International Panel on Deltas Coasts and Islands (IPDC) over hoe de eilanden omgaan met klimaatverandering.

Daarnaast staat in het rapport dat de eilanden de kustverdediging willen versterken en de biodiversiteit willen behouden. Het verslag geeft een beeld van de uitdagingen waar de eilanden door klimaatverandering mee kampen.

Het doel is om water centraal te stellen bij oplossingen voor klimaatverandering en om ervoor te zorgen dat plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Het rapport is tot stand gekomen met input van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het IPDC is een samenwerking van overheden, banken, wetenschappers en experts van over de hele wereld. 

2 reacties

 • Marcus DeMaaijer

  Als Aqualectra momenteel kampt met te weinig stroomproductie voor huidige klanten, hoe zal men dan de steeds toenemende elektrische vervoermiddelen kunnen gaan voorzien met stroom levering? Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat een elektrische wagen bij aan 300% meer CO2 uitstoot bijdraagt dan een gewone vervoermiddel dat fossiele fuel verbruikt. Het feit dat men zegt dat men wil bijdragen aan klimaatverandering is anders dan het hebben van een stappenplan. Intentie en actie zijn tegenpolen op Curacao volgens ons politiek geschiedenis.

 • Water centraal stellen bij oplossingen voor klimaatverandering… opnieuw worden de doelen zodanig vaag positief opgesteld dat niemand de werkelijke implicaties begrijpt.

  Wat heeft drinkwater met klimaatverandering te maken? Er wordt op Curaçao immers geen water onttrokken aan de bodem om drinkwater te produceren (milieu en geen klimaat). Maar er wordt wel veel fossiele energie gebruikt om zeewater te desalineren.

  Gebruik van fossiele energie staat gelijk aan CO2-uitstoot en in sommige kringen heeft dat een negatieve connotatie vanuit het onterechte denkbeeld dat menselijke CO2-uitstoot zou bijdragen aan onomkeerbare opwarming van de aarde.

  Maar afgezien van de onwetenschappelijkheid van deze “concensus” is het een feit dat overheden wereldwijd in deze dwaasheid meegaan en daar nu ook maatregelen op willen nemen. Wat betekent dat voor drinkwater op Curaçao?

  In eerste instantie denk ik aan hogere drinkwatertarieven maar kan me ook voorstellen dat men uiteindelijk overgaat tot het rantsoeneren van drinkwatergebruik. Mag je opeens niet méér dan 3 m³ per persoon per maand gebruiken. En dat waterbudget vervolgens jaar na jaar verder af te knijpen.

  Dan kom je tot een heel andere krantenkop: Drinkwater Curaçao schaars en onbetaalbaar …

Reacties zijn gesloten.