maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Inwoners van Sint Maarten gaan op 18 juli opnieuw naar de stembus, nadat het kabinet maandag is gevallen. Gouverneur Ajamu Baly heeft het ontwerpbesluit om het parlement te ontbinden bevestigd. 

De coalitie onder leiding van premier Luc Mercelina (URSM) raakte de meerderheid kwijt nadat statenlid Kevin Maingrette bekend had gemaakt zijn partij (NOW) te verlaten en onafhankelijk verder te gaan in het parlement. Hierdoor verloor de regering haar meerderheid en viel de regering na slechts zeventien dagen regeren.

Mercelina vroeg de gouverneur om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Gouverneur Baly bekrachtigde het besluit en zette het proces voor een nieuwe regering in gang. 

De gouverneur zal ook een formateur aanstellen om te onderzoeken of er in de komende maanden nog een nieuwe regering kan worden gevormd. Deze regering moet bestaan uit de oppositiepartijen National Alliance en UP Party, met steun van het onafhankelijke parlementslid Maingrette.

De bevolking ging op 11 januari ook al naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Sint-Maarten had sinds 3 mei een nieuwe regering, die nu dus is gevallen. Het huidige parlement kan nog tot uiterlijk 18 augustus blijven zitten.