maandag 24 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Reisorganisatie TUI heeft onlangs aanpassingen doorgevoerd in enkele beschrijvingen van reisbestemmingen met een historisch verleden. Dit nieuws komt een maand na kritiek op het taalgebruik in een wervingstekst voor een rondreis door Suriname.

“Een voorbeeld van aanpassingen is het vervangen van ‘koloniaal gebouw’ door ‘historisch gebouw'”, verduidelijkt een woordvoerder. “Een andere verandering is het gebruik van ‘inheemse bevolking’ in plaats van ‘indianen’.”

In maart ontving de reisorganisatie stevige kritiek vanwege een wervingstekst voor een rondreis door Suriname, waarbij onder meer de plantage Peperpot werd genoemd. Die tekst begon met “stap in de schoenen van onze dappere voorouders”. Later in de tekst stond “proef de sfeer van de plantages” en “hier op de historische plantages maak je de leukste praatjes, in het Nederlands natuurlijk”.

Na de kritiek paste de reisorganisatie de tekst snel aan en bood excuses aan. Ze beloofden ook om alle “duizenden” wervingsteksten te herzien, wat naar verluidt inmiddels is gebeurd.

“Het was een zorgvuldig proces waarbij verschillende collega’s en afdelingen betrokken waren gedurende de afgelopen weken,” aldus de woordvoerder.