woensdag 29 mei 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De oorzaak van het overlijden van een vrouw na een bezoek aan de huisartsenpost (HAP), is geen gevolg van het handelen van artsen van de HAP. Dat schrijft de organisatie in een verklaring.

Volgens HAP gaan er momenteel verschillende verhalen de ronde, waarbij de HAP wordt verweten verkeerde medicijnen te hebben toegediend. De huisartsenpost kan zich niet vinden in deze beschuldigingen. Ondanks dat de HAP geen formele melding heeft gekregen van het Curaçao Medical Center, waar de patiënt is overleden, heeft het management van de huisartsenpost het heft zelf in handen genomen en een onderzoek ingesteld naar het voorval.

De vrouw zou bij de HAP zijn aangekomen met buikkrampen en misselijkheid. Ook moest ze overgeven. “Dezelfde dag hebben artsen van de HAP haar behandeld conform de standaarden van het Nederlands Huisartsen Genootschap”, aldus de verklaring. Na drie kwartier zou de vrouw weer naar huis zijn gestuurd, met de mededeling dat wanneer het erger werd, weer contact moest worden gezocht.

Op de terugweg naar huis verslechterde haar toestand, waarop de Spoedeisende Hulp (SEH) werd ingeschakeld. Ook de SEH adviseerde de vrouw om thuis af te wachten. Bij thuiskomst verwondde de patiënt zichzelf, waarna ze overgebracht werd naar het CMC en op de IC belandde. De vrouw overleed aan een septische schok, wat een ernstige complicatie is van een infectie, zo schrijft de HAP naar aanleiding van hun onderzoek. 

De HAP vermeldt nadrukkelijk dat de doodsoorzaak los zou staan van de behandeling die ze bij HAP kreeg. HAP betreurt de beschuldigingen die ze over zich heen krijgen via social media. De HAP heeft haar medeleven betuigd aan de familie van de vrouw.