woensdag 19 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Haïtianen die op het eiland verblijven, worden voorlopig niet uitgezet. Het verblijf op Curaçao wordt gedoogd. Het ministerie van Justitie laat weten dat Curaçao de Haïtianen een veilige haven wil bieden met betrekking tot de situatie in hun thuisland. Dat maakt Justitie bekend.

De Immigratiedienst heeft instructies ontvangen dat wanneer zij tijdens welke vorm van controle dan ook personen tegenkomen die afkomstig zijn uit Haïti, zij niet worden aangehouden voor uitzetting. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hun documenten niet in orde hebben of waarvan de documenten zijn verlopen. De Haïtianen krijgen slechts de instructie om zich te melden bij de immigratiedienst wanneer dit nodig is.

Op Haïti geldt sinds maart de noodtoestand. Het eiland heeft te maken met veel bendegeweld en 60 procent van de Haïtianen leeft onder de armoedegrens. Daarnaast is er ook cholera uitgebroken en hebben bendes duizend gedetineerden uit de gevangenis in Port-au-Prince bevrijd.

Zeker 80 procent van de bendes is actief in de hoofdstad. Volgens de Verenigde Naties kwamen er vorig jaar bijna 5000 mensen om door bendegeweld. Dat werd alleen maar erger nadat president Jovonel Moïse in 2021 werd vermoord.