donderdag 13 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Curaçao loopt achter in vergelijking met Aruba en de BES-eilanden wat betreft de plasticwet. De eerste versie van de wet ligt al sinds 2008 op tafel. Dat stelde Giselle Mc William (MAN) donderdag in de Statenvergadering.

Mc William reageert daarmee op de kritiek van de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad van Advies (RvA), die vinden dat de plasticwet geen onderdeel van de Landsverordening openbare orde moet zijn. De organisaties vinden dat de wet binnen de kaders van milieu thuishoort.

Het Statenlid zegt dat er na is gedacht over het bedrijfsleven en zij zich ervan bewust is dat ondernemers wellicht duurder materiaal moeten inkopen. Mc William zegt dat het echter wel bijdraagt aan een schoner milieu, waar het toerisme ook steeds hogere eisen aan stelt. Volgens de MAN-partijvoorzitter zijn er al meerdere hotels en resorts die met milieuvriendelijke producten werken.

In de wet is een overgangsperiode van zes maanden opgenomen, zodat het bedrijfsleven aan de nieuwe regels kan wennen en voorraden van minder milieuvriendelijk materiaal nog opgemaakt kunnen worden.

In de loop der tijd zijn er wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel. Oorspronkelijk ging het alleen over plastic zakjes met handvatten en foambakken. Nu wordt het verbod uitgebreid naar plastic bestek, bekers, roerstaafjes, rietjes en plastic wegwerpbakjes. Ook worden bekers en borden van foam verboden.