dinsdag 25 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De namen voor de Atlantische tropische stormen van 2024 zijn bekendgemaakt. Dat meldt het National Hurricane Center. 

De lijst bestaat uit 21 namen. Dit jaar hebben Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Francine, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Milton de lijst gehaald. Ook Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sara, Tony, Valerie en William zijn toegevoegd.

De lijsten van het National Hurricane Center worden om de zes jaar hergebruikt. “Zo zal de lijst van 2023 bijvoorbeeld opnieuw worden gebruikt in 2029. De enige keer dat er een verandering in de lijst zal zijn, is wanneer een storm zo ingrijpend is dat het toekomstige gebruik van zijn naam voor een andere storm ongepast zou zijn”, aldus het National Hurricane Center. 

Nu.cw meldde eind januari dat er dit jaar een zeer actief orkaanseizoen wordt verwacht met twintig tropische stormen. Een van de redenen hiervoor is dat het El Niño-fenomeen verdwijnt en La Niña begint, wat meer warm water en meer stormen betekent.

De Benedenwindse eilanden Curaçao, Bonaire en Aruba liggen buiten de zogenaamde ‘hurricane belt’, dus hebben minder kans op orkanen dan andere landen in het Caribisch gebied. Toch zullen de eilanden te maken krijgen met de impact van stormen die langsrazen door onder andere de temperatuur van het zeewater.