donderdag 13 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) zal voorlopig nog steeds, echter wel in zo min mogelijk gevallen, gevangenen straffen door bezoek te weigeren. Dit werd bekritiseerd door de Raad voor de Rechtshandhaving in het rapport ‘Dagprogramma en verzorging in het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou’.

De aanbeveling van de Raad om het ‘onthouden van een bezoekmoment’ onmiddellijk stop te zetten, tenzij het incident of de overtreding direct verband houdt met het bezoekmoment, zal zo veel mogelijk worden opgevolgd. Alleen wanneer er geen andere passende sanctie kan worden opgelegd, zal deze straf worden toegepast.

De minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), verklaart in een brief aan de Staten dat er voor het disciplinair aanpakken van gedetineerden momenteel geen bruikbare strafcellen zijn. Hij legt uit dat de benedenverdieping van de extra beveiligde afdeling buiten gebruik is gesteld op aanwijzing van het CPT (Comité voor de Preventie van Marteling en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing). Hierdoor zijn de mogelijkheden voor disciplinaire maatregelen beperkt, met uitzondering van het onthouden van een bezoekmoment. 

Om disciplinaire straffen zoveel mogelijk te beperken, wordt op korte termijn een nieuwe aanpak geïntroduceerd in de gevangenis, genaamd de ‘motiverende bejegening’. Hato legt uit dat goed gedrag met de methode wordt beloond en ongewenst gedrag gecorrigeerd. “Ondanks dat de motiverende bejegening een meer empathische en collaboratieve aanpak van gedragsverandering heeft, betekent dit niet dat ernstig ongewenst gedrag onbestraft blijft”, aldus de minister.

Wanneer de gevangenis met de nieuwe aanpak komt, wordt niet bekendgemaakt.