zondag 23 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De daders van de moord op oud-politieagent Niven Clemens Patrick van Thijs, bij de rotonde Hariri in Palu Blanku, hebben celstraffen van 1,5 jaar tot 12 jaar opgelegd gekregen. Dat maakt de rechtbank vrijdagmiddag bekend. De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie heeft geëist.

De schutter en de chauffeur hebben ieder een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd gekregen voor respectievelijk doodslag en medeplichtigheid daaraan. Een derde dader kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar voor medeplichtigheid aan doodslag en 18 maanden celstraf voor verboden wapenbezit.

De rechter acht bewezen dat de vier daders in de nacht van 18 op 19 maart van plan waren om het slachtoffer ergens op de openbare weg tot stoppen te dwingen. Ze reden achter de auto van het 22-jarige slachtoffer en zijn vriendin aan en vroegen hen te stoppen met lichtsignalen, door al rijdend uit de auto te hangen en te zwaaien met een vuurwapen. 

Bij Palu Blanku versperden ze de weg. Eenmaal gestopt stapten drie verdachten, onder wie één met een vuurwapen, uit de auto en liepen op de auto van het slachtoffer af. Vervolgens is over en weer geschoten, waarbij ook een van de verdachten door een kogel in de buikstreek is geraakt. 

De schutter voerde aan dat hij niet als eerste had geschoten, maar pas nadat zijn vriend door een kogel van het slachtoffer was geraakt en stelde dat hij handelde uit zelfverdediging.

Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen van 20 jaar voor de schutter, 10 jaar voor de bestuurder, tegen de derde verdachte 18 jaar voor het medeplegen van moord en tegen de vierde betrokkenen vrijspraak.