zondag 16 juni 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het is vandaag schrikkeldag, een dag die eens in de vier jaar voorkomt. De oorsprong vindt zich nog voor Christus. Volgens bronnen zou Julius Caesar in 46 voor Christus het schrikkeljaar hebben ingevoerd. Andere bronnen zeggen dat het zelfs 237 jaar voor Christus al in de Egyptische kalender is opgenomen, om nauwkeuriger met de seizoenen aan te sluiten.

De dag werd aan bepaalde jaren toegevoegd omdat een tropisch jaar niet precies 364 dagen is, maar 365,2421875 dagen; dus ongeveer 365 en een kwart dag. Een tropisch jaar is de tijd die de aarde nodig heeft voor een ronde om de zon.

Als er geen correctie zou worden toegepast, dan verschuiven de seizoenen uiteindelijk ook. Door elke vier jaar een correctie (schrikkeldag) toe te passen, wordt ervoor gezorgd dat de winter tussen december en maart valt en de andere seizoenen ook op de afgesproken datum beginnen. 

Schrikkeldag, 29 februari valt dus eens in de vier jaar. Over mensen die op 29 februari geboren zijn, worden wel eens grapjes gemaakt dat ze maar eens in de vier jaar jarig zijn. Juridisch wordt gezien dat mensen dan officieel op 1 maart jarig zijn. Entreeprijzen voor volwassenen die zeggen bijvoorbeeld pas 12 jaar te zijn, zit er dus niet in. 
MFK-politicus Ishahier Monte deelt vandaag ook op Facebook dat het zijn verjaardag is en dat hij 9 jaar oud is geworden.