woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Caribbean Research & Management of Biodiversity (Carmabi) constateert ‘coral bleaching’ van het koraal in zee, oftewel koraal dat haar kleur verliest. Echter is de bleaching wel over het hoogtepunt heen. Dat maakt de natuurorganisatie vrijdag bekend. 

Carmabi zegt dat het natuurfenomeen ongeveer zestien weken geleden is geconstateerd en nu over zijn hoogtepunt heen is. De watertemperatuur gaat weer dalen, waardoor het er volgens Carmabi op lijkt dat de koralen rondom Curaçao het warmere water van de afgelopen periode goed hebben doorstaan. Dit is volgens de natuurorganisatie een verschil met voorgaande jaren waarin ‘coral bleaching’ een zorgwekkende kwestie was op Curaçao. 

Ook op Curaçao is het zeewater de afgelopen drie maanden nog nooit eerder zo warm geweest en bereikte in oktober zelfs 31 graden. Microscopisch kleine algen die in het weefsel van rifbouwende koralen voorkomen, voorzien het koraal normaal via fotosynthese van voedsel, maar beginnen giftige stoffen te maken als het zeewater warmer wordt dan 29 graden. Koralen stoten deze algen dan uit in het omringende water. Omdat de algen het koraal hun typische groen of bruine kleur geven, lijken koralen te verbleken als de algen worden uitgestoten.

Het koraalweefsel zelf is namelijk doorzichtig waardoor het onderliggende witte koraalskelet zichtbaar wordt. Daarom wordt dit fenomeen ‘koraalverbleking’ of ‘coral bleaching’ genoemd. 

Als het zeewater na een aantal weken genoeg afkoelt, keren de algen terug in het koraal en is alles weer als vanouds. Echter, als het zeewater te lang warm blijft kunnen sommige koraalsoorten verhongeren, omdat zij afhankelijk zijn van deze algen voor de aanlevering van voedsel.

Beeld: Carmabi