donderdag 30 november 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De wetten die gelden in Nederland voor gelijke behandeling, gaan ook voor inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba gelden. Dit maakt de Nederlandse overheid bekend, nadat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hugo de Jonge (CDA) een voorstel heeft gedaan aan de ministerraad.  

De wet houdt in dat mensen die zich gediscrimineerd voelen het recht hebben om een melding hiervan te doen. Het gaat hierbij om discriminatie op alle fronten, waarbij de minsiter het heeft over geslacht, leeftijd, afkomst, godsdienst, handicap en seksuele gerichtheid. 

Daarnaast is er een anti-discriminatievoorziening opgericht op de drie eilanden, waar slachtoffers hulp en advies kunnen vragen. “Gelijke behandeling is een grondrecht van Nederland, waardoor het hoog tijd wordt dat de wet ook inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaat gelden”, aldus De Jonge. 

Het wetsvoorstel gaat eerst naar de Raad van State en daarna moet de Tweede Kamer het nog goedkeuren. Het lijkt erop dat de wet in 2025 ingaat.