donderdag 30 november 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Joran van der Sloot heeft zijn terugkeer naar Peru ingezet om zijn gevangenisstraf te hervatten. Eerder was de Nederlander tijdelijk uitgezet naar de Verenigde Staten, vanwege een zaak met betrekking tot de dood van Natalee Holloway, waarvoor hij een straf van twintig jaar voor afpersing kreeg opgelegd.

Volgens het persbureau Associated Press werd Van der Sloot maandag op een vliegtuig gezet richting de Peruaanse hoofdstad Lima. In 2012 werd hij in Peru veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Later werd deze straf verlengd tot 35 jaar vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel.

Recentelijk werd de 36-jarige Van der Sloot in de Amerikaanse staat Alabama veroordeeld voor afpersing van de familie van Natalee Holloway. Hij beloofde de familie geld in ruil voor informatie over de locatie van Holloway’s lichaam, maar hij kwam deze belofte niet na.

Van der Sloot zal de twintigjarige gevangenisstraf in de Verenigde Staten gelijktijdig uitzitten met zijn straf in Peru, dankzij een deal met justitie. Hierin bekende hij Holloway in mei 2005 te hebben gedood tijdens een vakantie op Aruba en haar lichaam te hebben laten verdwijnen.

Hoewel hij in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor deze zaak, blijft het Openbaar Ministerie op Aruba overwegen juridische stappen te ondernemen, omdat moord met voorbedachten rade niet verjaart.