zondag 21 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het Curaçao Medical Center (CMC) is het oneens met de beschikking die is opgelegd door de Inspectie Volksgezondheid. De Inspectie heeft in de beschikking aangegeven dat het CMC verplicht is patiënten door te verwijzen naar het Adventziekenhuis, wat in de ogen van CMC volgens de wet niet hoeft. 

Het CMC laat in een brief weten dat ze wel de documenten willen aanleveren, die nodig zijn om patiënten door te verwijzen naar het Adventziekenhuis. Reden voor doorverwijzing zijn de lange wachttijden waar patiënten mee te maken hebben. Zo wil de Inspectie dat CMC de wachtlijsten doorstuurt, al geeft CMC aan dat ze dit sinds 2021 al wekelijks doen.

Volgens het ziekenhuis in Otrobanda worden ze door de Inspectie bestempeld als een ziekenhuis dat onvoldoende zorg draagt voor haar patiënten, omdat ze patiënten niet doorverwijzen. Hierdoor blijven de betreffende patiënten op de wachtlijst van het CMC staan. Een ander belangrijk punt is dat patiënten een vrije keuze hebben, door welke arts ze behandeld willen worden. 

Het CMC geeft aan dat het proces van doorverwijzing bemoeilijkt wordt, omdat het Adventziekenhuis gewoonweg de apparatuur niet heeft om de zorg wél te kunnen bieden. Het ziekenhuis op Groot-Davelaar zou wel vooruitgang geboekt hebben in het aanbod van zorg, door vier oogartsen uit Mexico over te laten vliegen, dat meldde Nu.cw eerder al. Tot op heden is het niet bekend wanneer deze oogartsen aan de slag gaan, aldus het CMC. 

Het Curaçao Medical Center geeft aan dat de beschikking zorgt voor nog meer druk op het personeel, die al hoog was door de slechte financiële positie waarin het ziekenhuis verkeert. CMC hoopt op een goede samenwerking met de Inspectie, waarbij ze niet worden ingezet als politieke speelbal.