vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De regering van de Dominicaanse Republiek heeft onlangs besloten om de export van bananen tijdelijk op te schorten, met uitzondering van bakbananen, om zo de prijsstabiliteit van deze bananensoort te waarborgen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.

De maatregel is op maandag in werking getreden en zal na een periode van 30 dagen opnieuw worden geëvalueerd. Opmerkelijk is dat het ministerie van Economische Ontwikkeling op Curaçao nog niet op de hoogte is gesteld van deze maatregel.

Er wordt nu onderzocht in hoeverre Curaçao afhankelijk is van de import van bananen uit de Dominicaanse Republiek en of er mogelijk een tekort aan bananen dreigt. Op dit moment zijn er nog geen antwoorden beschikbaar voor deze vragen.

Daarentegen biedt informatie van Zias Fayad, directeur van een importbedrijf van groente en fruit, enige opheldering. Hij geeft aan dat de voornaamste bananenimporteurs op het eiland, namelijk Fraal Import & Export nv en Hector Henriquez B. bv, hun bananen uit Colombia importeren. Bovendien maken enkele kleinere importeurs, die een beperkter marktaandeel hebben, sporadisch gebruik van de Dominicaanse Republiek als bron voor bananen.

Het lijkt er dus op dat bananenliefhebbers op Curaçao zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over een tekort.