vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De prijs van benzine, diesel, water en elektriciteit gaat omhoog. Dit is een gevolg van de internationale olie- en brandstof prijsstijgingen, waardoor de prijzen op Curaçao ook omhoog gaan. 

De prijs van benzine stijgt met 6 cent en gaat van 2,44 gulden naar 2,50 gulden per liter. De prijs van diesel gaat van 1,74 gulden naar 1,91 gulden per liter, wat een stijging van 17 cent betekent. De prijzen van LPG blijven gelijk. 

Het eindgebruikerstarief voor benzine stijgt ondanks een lagere aankoopprijs, voornamelijk vanwege correcties in de overschot/tekort component. Daarentegen wordt het tarief voor diesel grotendeels beïnvloed door internationale prijsnoteringen en zal het tarief geleidelijk in twee stappen worden aangepast om abrupte prijsschommelingen te voorkomen.

De kosten voor water stijgen met 41 cent per kubieke meter. Deze maand betaalden huishoudens 8,75 gulden per kubieke meter, dit wordt vanaf 1 oktober 9,16 gulden per kubieke meter.

Huishoudens zullen iets zuiniger moeten zijn met elektriciteit. De kosten stijgen met 6 cent per kWh. Waar je nu 0,62 cent per kWh betaalt, zal dit vanaf 1 oktober 0,68 cent per kWh zijn. 

De stijging van de elektriciteitstarieven is voornamelijk te wijten aan hogere brandstofkosten voor de elektriciteitsproductie, veroorzaakt door stijgende brandstofprijzen en een hogere correctiefactor. De stijging van de watertarieven komt door hogere elektriciteitskosten voor waterproductie en een hogere correctiefactor.

De prijsstijging van benzine en diesel gaat vanaf 26 september in. De nieuwe water- en elektriciteitstarieven gaan op 1 oktober in.