maandag 18 september 2023 14:30
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
18 september 2023

Voormalig minister en hoogleraar Ernst Hirsch Ballin heeft tijdens de Internationale Dag van de Democratie aandacht gevraagd voor de dringende behoefte aan gelijke mensenrechten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dit werd benadrukt tijdens een lezing georganiseerd door Human Rights Defense Curaçao (HRDC) op 15 september. De Internationale Dag van de Democratie, uitgeroepen door de Verenigde Naties, staat jaarlijks wereldwijd stil bij dit belangrijke thema, gezien de toenemende uitdagingen waarmee democratieën wereldwijd worden geconfronteerd.

Hirsch Ballin waarschuwde voor problemen in democratieën, zowel oude als nieuwe, die zich voordoen bij schommelingen in politieke steun en onverwachte crisissituaties als gevolg van schandalen. Hij onderstreepte dat democratie meer inhoudt dan alleen stemmen met een meerderheid; het omvat ook het beschermen van mensenrechten en het voorbereiden van de samenleving op de toekomst.

De oud-minister waarschuwde eveneens voor een zorgwekkende kloof in de bescherming van mensenrechten binnen het Koninkrijk der Nederlanden en drong aan op een gelijke bescherming van deze rechten voor iedereen. Hij wees op het feit dat sommige internationale verdragen, zoals die met betrekking tot mensenrechten van personen met een handicap en de bescherming tegen huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen, nog steeds niet van toepassing zijn op alle delen van het Koninkrijk.

Lucita Moenir-Alam, de voorzitter van HRDC, benadrukte tijdens haar toespraak de cruciale verbinding tussen democratie, mensenrechten en de rechtsstaat voor effectief bestuur. Ze wees op de voortdurende strijd tegen moderne slavernij, discriminatie en uitbuiting als belangrijke kwesties.

Politicoloog Josephine Provence sprak over de noodzaak van een democratische mentaliteit die door de hele samenleving wordt gedragen. Ze benadrukte economische gelijkheid, goed geïnformeerde burgers en algemene ontwikkeling als essentieel voor een veerkrachtige democratie. Daarnaast waarschuwde ze voor corruptie en het kritiekloos overnemen van nieuwe normen en waarden.

De kernboodschap van de lezingen is duidelijk: een democratische mindset is cruciaal voor het bereiken van een sterke democratie in alle betrokken landen. Tijdens de lezingen werd opgeroepen tot actie en het waarborgen van gelijke mensenrechten binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Beeld: Facebook Knipselkrant Curacao
-- Advertentie --

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram