zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De Tweede Kamer twijfelt over de herfinanciering van de liquiditeitssteun voor verzekeringsbedrijf Ennia. De maatschappij verkeert in zwaar weer en de enige oplossing lijkt een akkoord over een nieuwe berekening van de financiële steun uit Nederland, waarbij de rente voor Curaçao lager zou worden.

Uit een overleg met staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) blijkt dat veel kamerleden vragen hebben over niet het wanneer, maar het óf Curaçao de lening uiteindelijk wel kan afbetalen. Zo wordt de vraag gesteld hoe het zover heeft kunnen komen met Ennia, maar ook welke scenario’s er nog meer zijn. 

Het antwoord van Van Huffelen was dat het óf een faillissement betekent voor Ennia, of korting op de pensioenen die bij het verzekeringsbedrijf lopen. Bij beide scenario’s zullen vooral de klanten de dupe zijn.

De officiële deadline voor afbetaling voor Curaçao lag op 10 oktober, maar alle kamerleden zagen al aankomen dat Curaçao dit niet ging redden. Hierdoor moet de begroting voor Nederland over 2023 wel worden aangepast, want ze missen dit jaar dus ruim 1 miljard euro aan inkomsten. 

Curaçao en Sint Maarten moeten voor 30 september een akkoord bereiken met Nederland, om over te stappen op het meest voor de hand liggende alternatief. Het lijkt erop dat dit de lening van 600 miljoen euro wordt, met een rente van 3,1 procent in plaats van 5,1 procent.