vrijdag 29 september 2023 06:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 augustus 2023

Vakbondscentrale Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK) wil meer vakopleidingen op het eiland, om zo de gaten van de lege plekken op de arbeidsmarkt op te vullen. Curaçao kampt al langere tijd met een tekort aan personeel, in verschillende sectoren.

Wendell Muelen, vicevoorzitter van SSK, vindt volgens Amigoe dat er een grote fout is gemaakt door de praktijkscholen te verbannen van het eiland. Er werd in onderwijsland vooral ingezet op technologische ontwikkelingen. Volgens Muelen gaat dit niet op voor Curaçao, en heeft het eiland veel meer baat bij praktische vakopleidingen.

Na een onderzoek onder scholen blijkt dat er nog maar één school is die leerlingen opleidt tot timmerman, metselaar en schilder, namelijk Nilda Pinto SBO. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat er op dit moment maar 10 leerlingen de opleiding tot timmerman volgen. Dat zou betekenen dat er op Curaçao over zo’n drie jaar slechts 10 timmermannen bij komen.

Met het oog op de eventuele opening van de Isla, moet er worden ingespeeld op de vraag naar vakmensen en moeten jongeren worden klaargestoomd om deze functies te kunnen vervullen, zo stelt de voorzitter.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram